Meninger

Morten Edler Bay på toppen av operataket og ser ut over Bjørvika

Category: opinion

Oversikt og overskudd

Om ledelse

Noen dager er det beste du kan gjøre som leder å bare dra hjem tidlig og spise is med ungene.

Av Morten Edler Bay, Country Manager for emagine Norge

I dag har jeg hatt en dag der jeg føler meg overflødig. Og jeg tror mange ledere føler seg ubrukelig sånn innimellom.

Jeg håper det.

For grunnen til at jeg har slike dager er at organisasjonen har blitt så velfungerende at jeg vil være overflødig innimellom.

God ledelse handler om å legge til rette for medarbeiderne, gi de rom og tillit til å gjøre oppgavene som får oss framover som organisasjon.

I et selskap der det meste er delegert, kan man havne lykkeligvis i en situasjon hvor lederen – til tider – føler seg ubrukelig i driften. Der ansatte har tatt ansvar for oppgaver og prosesser og alt … bare funker.

Så sitter man der da, og begynner å lure på sin egen funksjon.

Satt på spissen er min fremste oppgave i dag å videresende noen e-poster til folk. Da er det lett å føle at man er helt useless, at det ikke er bruk for meg. Det er for å være ærlig ganske kjipt å føle på.

Det føles ensomt. Det føles feil. Det føles rart å snakke om.

Og de følelsene må man håndtere. Helst ikke ved å bli en destruktiv, overkontrollerende mikro-manager!

For når man føler seg til overs og ubrukelig kan det være lett å skape seg litt jobb, føle at man deltar ved å begynne å blande seg i hvordan dyktige medarbeidere løser oppgaver.

Jeg er ikke en som leser mye teori – som tunge bøker og lange avhandlinger om ledelse. Men i våres kom jeg over en interessant artikkel som en i nettverket hadde delt på LinkedIn:

Tusen baller i lufta og seine kvelder på kontoret

Budskapet i artikkelen er at “Busyness” og travelhet har blitt et statussymbol som skader både individer og organisasjoner.

Forskning viser at travelhet blir sett på som et tegn på at du er viktig og vellykket. Leder-idealet er en del av dette – tusen baller i lufta og seine kvelder på kontoret.

Men både travelhets-kulturen og ideen om at ledere må jobbe seine kvelder er feil. I en kunnskapsøkonomi er det en utdatert måte å jobbe og lede på.


 

 The boldest leaders aren’t those who burn the midnight oil; they’re the individuals who set the norm by taking a pause.

Adam Waytz

 


Artikkelen viser til forskning som finner at mennesker har en aversjon mot “idleness” – det å være uvirksomme. Gitt valget mellom å bare sitte stille i 15 minutter eller fikle med noe unyttig vil de fleste velge å fikle med noe unyttig.

Et annet eksperiment viste at 67 % av menn og 23 % av kvinner valgte å gi seg selv elektrisk støt i stedet for å sitte stille med tankene sine. Et tankekors!

Og gjenkjennelig.

Man vil jo føle at man trengs, at man er en dynamisk do-er som får ting til å skje på jobb.

Men så er det sånn at innimellom vil det mest dynamiske være å bare la være. La ting som fungere godt fortsette, la medarbeiderne få rom til å løse oppgavene.

nærbilde - Morten Edler Bay på toppen av operataket og ser ut over Bjørvika

Morten Edler Bay: "Bruk nedetiden godt; få oversikt og skap overskudd".

Det er nok å gjøre

I andre kvartal merket vi bevegelse i markedet.

Fremover skal vi levere kompetanse og eksperter som skal bidra inn i viktige samfunnsnyttige prosjekter og organisasjoner. Til UD skal vi levere et helt prosjektteam.

Så digitaliseringen stopper ikke.

Travelheten vil fortsette. Vi har nylig landet store nye rammeavtaler med hele sykehussektoren i Norge gjennom Sykehusinnkjøp, Utlendingsdirektoratet (UDI) og Statens pensjonskasse (SPK).

emagine fortsetter som IKT-leverandør til Sykehusinnkjøp i fire nye år

UDI valgte emagine.

På bakgrunn av hva som skjedde i første og andre kvartal, forbereder vi oss likevel på en tid med uforutsigbarhet i markedet. Ved å analysere egne data har vi fått innsikt, vi reorganiserer oss og ligger i forkant til aktiviteten til høsten.

Oppstartsfaser av langsiktige avtaler med hundrevis av avrop og forespørsler er spennende og krevende. Men medarbeiderne mine er fullt i stand til å holde i sine oppgaver og bidra til at teamet lykkes uten at jeg henger over skulderen og maser hver dag.

De gode beslutningene tar man når man har det bra

I dag er en dag alt bare funker. Som leder skal du være stolt av slike dager.

Sett pris på de “kjedelige” periodene og vær fornøyd med den følelsen av at du er helt “ubrukelig”. Det vil jo si at medarbeiderne dine gjør jobben sin og veit at du stoler på dem.

En annen fordel er at ved å stresse ned i de “stillere” periodene så har man både kapasitet og motivasjon når det oppstår en situasjon der lederen faktisk kan gjøre en forskjell. Husk at de gode beslutningene tar man når man har det bra.

Da har du overskuddet som kreves for å legge gode strategier og tenke langsiktig.

Så bruk nedetiden godt; få oversikt og skap overskudd.

Nå skal jeg overvinne lysten til å gå og blande meg eller skape stress og travelhet for medarbeiderne. I stedet skal jeg dra tidlig fra kontoret, stikke innom butikken og kjøpe med litt god mat og nyte en rolig ettermiddag med fruen.


 

 Husk at de gode beslutningene tar man når man har det bra.

Morten Edler Bay

 


Klar for en samtale?

Spør oss hvordan vi kan hjelpe deg.

Blogg

Flere meningssaker

left-arrow
right-arrow

Er IT kompetranse fortsatt mangelvare i 2023?
Expert stories
Nearshoring
Opinion

Behov for å tenke nytt: Er IT-kompetanse fortsatt mangelvare i 2023?

Norge mangler IT fagfolk og vi har visst det lenge. Næringslivet sliter med å skaffe utviklerkompetanse, samfunnet henger etter med nødvendig digitalisering og politikerne sover i timen. Hvordan løser vi dette?

Mann sitter hjemme foran laptops og jobber på hjemmekontor
Opinion

Korona og kontoret – Remote, return-to-office eller hybride løsninger?

Gjør vi de ansatte en bjørnetjeneste ved å gi for stor fleksibilitet i arbeidssted, spør Morten Edler Bay. Tidligere var hjemmekontor påbudt. Nå må vi ikke. Det gir muligheter for en helt ny diskusjon om hva som gir best resultater for bedriften og de ansatte. Les mer.

Illustrasjon
Opinion

IKMPKML

Som leder trives Morten Edler Bay med flat struktur. Det krever at han ikke er perfeksjonist, og har ansatte som tør bruke hodet og som får lov til å gjøre feil, men vil lære av det. Han bygger en kultur der ansatte ikke kommer til ham med alle problemer, men med forslag til løsninger.

Illustrasjon: oversikt og overskudd
Opinion

Oversikt og overskudd

Ledelse: Av og til er det beste du kan gjøre å ta tidlig fri, skriver Morten Edler Bay. Som leder gir han kollegaene rom til å løse oppgavene selvstendig og dermed kan han tidvis føle seg useless. Følelsen av være overflødig er et tegn på at delegering fungerer som svar på travelhet og stress.

Illustrasjon med tekst Forbedringer men innleieregler forstyrrer
Opinion

Andre kvartal viste forbedringer men innleieregler forstyrrer

Fra april til juni har vi sett oppsving av konsulentforespørsler og særlig fra offentlige aktører – men mye er usikkert ennå, skriver Morten Edler Bay. KI preget mediebildet men ikke i konsulentbransjen – Morten mener markedet forstyrres unødig av statlige inngrep og nye regler om innleie av arbeidskraft.

Illustrasjon: Konsulenter velger frihet og prosjekter med mening
Opinion

Konsulenter velger frihet og prosjekter med mening – det setter krav til oppdragsgivere og prosjekteiere

Arbeidsmarkedet er i endring fra fast jobb til selvstendighet og prosjektbasert oppgaver – fra kontoret til remote. Morten Edler Bay reflekterer rundt skiftet han ser i konsulentbransjen, hvor yngre konsulenter velger oppdrag som kan bidra til noe samfunnsnyttig.

Illustrasjon med tekst Mål og milliarder, foto av Morten E. Bayål og milliarder
Opinion

Mål og milliarder

I denne artikkelen skriver Morten Edler Bay om hvorfor målet til emagine ikke er en milliard alene. Som leder setter han søkelys på menneskene og teamet som skal bidra til resultatet og reflekterer rundt sin egen rolle.

Illustrasjon med tekst: Q1-2023 Ikke tid til å bremse nå - digitaliseringen må fortsette
Opinion
Trends

Q1 – 2023: «Ikke tid til å bremse nå – digitaliseringen må fortsette»

Morten Edler Bay har opplevd et kvartal som har vært avventende og sitter med flere åpne spørsmål enn svar. Les hva han opplevde under første kvartal i 2023 i IT-konsulentbransjen.