Artikkel

Warszawas sentrum med skyskrapere og høye forretningsbygg

Warszawa er hovedstaden i Polen med 3,1 millioner innbyggere og med et forretningsdistrikt som vokser med IKT.

Category: Expertise strategy; Bestshoring; Nearshoring

Polen – muligheter i Europas nye IT hub

Se fordelene og mulighetene, og få svar på spørsmål om IT-utvikling i Polen

Polens sterke IT-kompetanse kan gi norske selskaper flere viktige fordeler, som tilgang til en overflod av dyktige fagfolk innenfor avanserte IT-teknologier.

I denne artikkelen ser vi på mulighetene, fakta og spørsmålene næringslivet måtte ha når de vurderer å sette i gang utviklingsprosjekter i Polen.

13. november 2023

Bedrifter som har behov for skalerbar tilgang på IT kompetanse har valgt Polen.

Mange skandinaviske virksomheter sliter med å rekruttere IT-ansatte i eget land, så gode ressurser i utlandet er fristende. Det sentraleuropeisk landet, med en befolkning på 38 millioner, har en voksende IT-sektor, en høyt utdannet arbeidsstyrke, og et lønnsnivå som gir kostnadseffektivitet. For de som ønsker å maksimere budsjettene sine, er Polen et naturlig valg.

La oss se nærmere på noen hovedfordeler, myter og utfordringer ved å flytte IT-utvikling.

Er Polen den nye IT-stormakten i Europa?

Mye tyder på det.

Å sette ut – eller outsource – deler eller hele sin IT-utvikling til andre land har blitt populært for mange vesteuropeiske selskaper. Siden slutten av 90-tallet har Polen har sett disse mulighetene og vendt seg mot teknologi. Det er ikke lenge siden det tradisjonelle landbruksland ble industrialisert etter annen verdenskrig. Nå er informasjonsteknologi driveren i samfunnet og det med suksess.

Mange tenker på Polen som et nedslitt, Østeuropeisk land – men det er snarere en myte.

I FTSE Russell indeksen er Polen klassifisert som en av verdens 25 mest avanserte globale økonomier, tilsvarende nasjoner som USA, Storbritannia, Tysland, Frankrike, Japan og Australia m.fl.. Landet rykket opp til «Developed Market» status allerede i 2018.

Ifølge Polish Information and Foreign Investment Agency (PAIH) har IT-sektoren deres hatt en årlig vekstrate på 7% de siste ti år. 200 000 IT-jobber er skapt i landet, noe som gjør IKT-arbeidsstyrken verdifull og har transformert landet til en betydelig IT-stormakt i Europa.

Statistikken fra OECD og PAIH bekrefter at IKT-arbeidsstyrken er på minst 360 000 til 430 000 personer. Og tech-arbeidsstyrken øker årlig.
 
 

Hvorfor er Polen interessant som partner for norsk næringsliv?

Polens evne til å tiltrekke innovative bedrifter skyldes flere faktorer, inkludert mange velutdannede IT-fagfolk og relativt lave levekostnader. Legg til den geografiske og kulturelle nærheten som gjør det praktisk med korte reiser i Europa og en gunstig tidssone for kommunikasjon.

Dermed kan selskapene få tak i flinke fagfolk som muliggjør ekspansjon og videre vekst.

Warszawas forretningsdistrikt med mange internasjnale bedrifter tilstede

Warszawa er hovedstaden i Polen med 3,1 millioner innbyggere. Det er det politiske og kulturelle midtpunktet i det polske samfunnet med mange institusjoner for høyere utdanning. En stor mengde industrielle virksomheter har slått seg ned i hovedstaden.

Sterk IT-faglig utdanning

Den høye tekniske ekspertisen og erfaringen til Polens IT-fagfolk er attraktiv .

Etter Polen ble medlem av EU i 2004 ble vitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk, valgt som de fire hjørnesteinene den moderne polske økonomien skulle bygges på.

I Polens solide utdanningssystem med 20 universiteter og 28 velrenommerte tekniske høgskoler, utdannes mange innen avanserte programmeringsfag.

Tusenvis av IT-utdannede har fått jobber innen tech-industrien. I 2023 utdannes det flere enn 15 000 polske IKT studenter, og dette antallet akkumulert over tid er blitt en av Europas største av "pool" av IT-utdannede.

Tabellen viser at mer enn 15 000 polske studenter uteksamineres innen IKT årlig, fra 13 203 i 2016 til 15 058 i 2020. Kilde: stats.oecd.org

Denne unike talentmassen har store internasjonale selskaper som er avhengig av IT-kompetanse oppdaget.

Tidligere administrerende direktør i Microsoft i Polen, Dr. Mark Loughran, uttaler i rapporten "Invest in digital Poland":

"With great IT talent, entrepreneurial spirit and a rapidly changing business sector, from small to large, Poland has great potential to become the digital heart of Europe."

Kilder: "Invest in digital Poland" 2021 av DigitalPoland Foundation (Polsk investerings- og handelsbyrå

Les artikkelen: Er Polen Europas nye Silicon Valley?


 

  "With great IT talent, entrepreneurial spirit and a rapidly changing business sector, from small to large, Poland has great potential to become the digital heart of Europe."

 


Sitat fra brosjyren "2Invest in digital Poland"; 2021 av DigitalPoland Foundation (Polish Investment and Trade Agency).

2Invest in digital Poland

Besparelser til kvalitet

Det konkurransedyktige lønnsnivået i Polen er en interessant faktor som gjør Polen attraktivt for selskaper i land som er basert i land med høye kostnader. Selv om lønnsnivået øker også i Polen, har landet lavere levekostnader sammenlignet med nordvestlige EØS-land.

I virkeligheten betyr de konkurransedyktige prisene flere utviklingstimer for CTO-ene sine budsjetter, noe som gjør det mulig å oppnå mer tid og utvikling for pengene.

Mens kostnadsbesparelser kan være en fordel, er de ikke alltid hovedårsaken til å se mot Polen, forteller danske Trine Rasmussen, ansvarlig for nearshore/bestshore i Skandinavia i emagine.

«Når bedrifter vurderer outsourcing, er fokus på leverandørens evne til stabilt å finne god ekspertise. Bedrifter prioriterer en partner – ikke bare en leverandør – som raskt leverer nødvendige ferdigheter, teknologi eller roller. Tilgang til skalerbar ekspertise er den viktigste prioritet for mange bedrifter og de lavere prisene anses som en bonus, fastholder Rasmussen.

Trine Rasmussen

"Bedrifter prioriterer en partner – ikke bare en leverandør – som raskt leverer nødvendige ferdigheter, teknologi eller roller", forteller Trine Rasmussen, ansvarlig for nearshore/bestshore i Skandinavia i emagine.

Gode engelskkunnskaper

Det er kanskje overraskende at mange IT-fagfolk i Polen er gode i engelsk. Faktum er at mange polske utviklere har flere års erfaring med å jobbe over landegrensene fordi kundene befinner seg i London, Berlin, Oslo eller Stockholm.

EF Education First spesialiserer seg på engelskkurs over hele verden og publiserer årlig en indeks over engelskkompetanse. I 2022 ble Polen rangert som nummer 13 blant landene med "Meget høy kompetanse" i EFs EPI 2022-rapport, en av de mest pålitelige rapportene som er tilgjengelig.

Rangert som nummer 13 av 111 land er Polen i toppsjiktet i verden med engelskkompetanse.

EF: English Proficiency Index

Internasjonale teammedlemmer som jobber i Warszawa har god kompetanse i engelsk, noe som gjør daglige samtaler og problemløsning med klienter og kolleger fra andre land enklere. Mens nivået varierer noe blant utviklere, er prosjekt- og teamledere ofte to-språklige på det øverste nivået.

Økningen i engelskspråklige læreplaner er en høy prioritet ved polske universiteter. Med mer enn 1,2 millioner studenter ved polske institusjoner for høyere utdanning i 2020, indikerer det at språkkunnskapene vil bli enda bedre innenfor noen få år.

polsk medarbeider i et nearshoring senter

Unge polakker snakker engelsk på et godt nivå. Noen har også spesialisert seg i skandinaviske språk etter å ha bodd og studert der i flere år. Foto: emagine.

Høy teknologisk krav for forretningskritiske sektorer

Ja, europeisk banker og fintech utvikler løsninger i Polen.

Konkurransekritiske bedrifter i finanssektoren drives av IT-tjenester og -løsninger med store krav til kvalitet, sikkerhet og innovasjon. Det tiltrekker de beste IT-ekspertene, noe som gjør det mulig for selskapene skalere med tilgang til kompetanse.

Det er ingen hemmelighet at Fintech er blant Polens raskest voksende bransjer. Ledende skandinaviske banker og europeiske fintech-selskaper har etablert seg i Polen, noen med store utviklingsavdelinger som arbeider med banebrytende teknologier.

Paweł Widawski, president for Fintech Poland, fastholder at Polen har blitt et viktig europeisk fintech-senter.

"[Poland has] a strong and innovative banking sector, an excellently educated team of experts, a resilient FinTech ecosystem, strong presence of FAAMA companies (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet), a well-developed sector of shared services centres developed by global financial institutions as well as more and more innovation-friendly financial supervision supported by the EU membership –
all that constitutes a unique combination that determines the strength of Poland as an important FinTech hub."

Eika er en av de største norske finansaktørene som har etablert seg i Warszawa. Der jobber et utviklingsteam for den norske produkteieren sammen med sine norske kolleger på en prioritert liste med oppgaver.

Les om Eika

Anders Bjerkestrand sitter og blir intervjues i Warszawa

Det norske finanskonsernet Eika har etablert deg i Warszawa med et utviklingsmiljø. I dette videointervjuet forteller Anders Bjerkestrand fra Eika hvordan og hvorfor de startet med Nearshoring i Polen.

Utfordringer løses med skreddersydde løsninger

Med 12 års erfaring i Polen vet emagine at utfordringene bedrifter vil møte ved å flytte sin IT-utvikling kan løses.

Ofte handler det om mennesker og kommunikasjon, økonomi, infrastruktur, logistikk og praktiske hensyn. Kunnskapen emagine har fått etter 12-år med kunder i Polen, gjør at vi kan gi kundene skreddersydde løsninger, slik at man unngår de klassiske feilene.

Den største bekymringen nye kunder ofte har, er at det er risiko for kulturelle og språklige barrierer og potensialet for misforståelser og kommunikasjonssvikt.

Les mer om Nearshoring / Bestshoring-konseptet.

 

God kommunikasjon

Avansert og omfattende oppsett med flere team på ulike steder krever mye, som god kommunikasjon og planlegging samt fremragende lederegenskaper. Vi anbefaler selskaper å legge inn ekstra ressurser og verktøy for å håndtere og samarbeide effektivt med sine utviklingsteam.

Det er derfor viktig å velge en leverandør som har den nødvendige erfaringen og er fleksible for kundens skiftende ønsker, og dermed bidrar til et dynamisk partnerskap.

 

Teknisk infrastruktur, gode arbeidsforhold og compliance

Ved å gi kunden tilgang til lokaler med god infrastruktur og sikkerhet, støtte den daglige driften med erfarne back-office medarbeidere, etablerte rutiner og ISO-sertifiserte prosesser, kan kundene sette søkelys på sine prosjekter og resultater.

emagine har dessuten en rekrutterings- og HR-avdeling som hjelper ansatte til kontinuerlig opplæring, inkludert sikkerhets- og språkkompetanse.

Disse tiltakene hjelper klientene med å ha stabil drift i moderne og innovative utviklingssentre.

Les mer:
Guide: Hvordan lykkes med nearshoring

 

en ansate i emagines Nearshoring senter i Warszawa

Det moderne Warszawa er attraktivt for utenlandske selskaper.

Polen – et fornuftig valg

Er polsk IT-ekspertise rett for deres IT-behov?

Å sette ut IT-utvikling og -operasjoner til Polen kan være en effektiv og gunstig måte for bedrifter å raskt få tilgang til IT-ekspertise og avanserte teknologier på. Mens kostnadsbesparelser er attraktive, prioriterer bedrifter først og fremst tilgangen på mange kompetente konsulenter.

Det moderne Warszawa er fristende for utenlandske selskaper siden det er en europeisk storby med gode hoteller og et rikholdig uteliv. Byen ligger mindre enn en to timers flytur fra de fleste europeiske hovedsteder, noe som gjør Polen til en av de mest tilgjengelige destinasjonene. Også Krakow kommer høyt opp på listen med gode flyforbindelser og som en sjarmerende, historisk by med forretningsmuligheter.

Med polens voksende IT-bransje, deres innovative ånd og erfaren arbeidsstyrke, er Polen en interessant destinasjon for selskaper som ønsker å skalere sine IT-behov i utlandet.


 

  Tilgang til skalerbar ekspertise er en topp prioritet for bedrifter, og lavere priser anses som en bonus.

Trine Rasmussen

 


Vil du høre med oss om mulighetene?

La oss ta en uforpliktende samtale

Blogg

Kunde-caser og
anbefalinger

left-arrow
right-arrow

Er IT kompetranse fortsatt mangelvare i 2023?
Expert stories
Nearshoring
Opinion

Behov for å tenke nytt: Er IT-kompetanse fortsatt mangelvare i 2023?

Norge mangler IT fagfolk og vi har visst det lenge. Næringslivet sliter med å skaffe utviklerkompetanse, samfunnet henger etter med nødvendig digitalisering og politikerne sover i timen. Hvordan løser vi dette?

Warszawas sentrum med skyskrapere og høye forretningsbygg
Expertise strategy
Nearshoring

Polen – nye muligheter i Europas IT hub

Bedrifter som har behov for skalerbar tilgang på IT kompetanse har valgt Polen. I denne artikkelen ser vi på mulighetene, fakta og spørsmål næringslivet måtte ha når de vurderer å sette i gang utviklingsprosjekter i Polen. Forstå hovedfordeler, myter og utfordringer ved å flytte IT-utvikling.

Anders Bjerkestrand sitter og blir intervjues i Warszawa
Client cases
Nearshoring

Eika: Ikke vanskelig å komme i gang med Nearshoring

(VIDEO) Eika valgte Nearshoring for å få kostnadskontroll og få fatt i de mange dyktige konsulentene som finnes i Polen. Med emagines hjelp har de nå mange dyktige utviklere og hyggelige polske kolleger på jobb som fungerer godt i deres produktteam, forteller Anders Bjerkestrand fra Eika i dette videointervjuet.

Eirik Wang CTO i Optio Incentives
Client cases
Nearshoring

Optio Incentives: Fra 4 til 15 utviklere på ett år

Der mange bedrifter sliter med å finne IT-kompetanse og utviklere i Norge, har scaleup-selskapet Optio Incentives tenkt nytt og krysset landegrensene. Ved hjelp av emagine har de fått tilgang til erfarne IT-utviklere i Warszawa til deres selvbetjeningsplattform.

Mann sitter i sofa en en flyplass lounge på tur ut over grensene
Expertise strategy
Nearshoring

Mangel på IT-kompetanse i Norge: Utfordringer og nye løsninger

Mange bedrifter opplever utfordringer med å få tak i IT-konsulenter i Norge. Det påvirker fremdrift i prosjekter og i siste ende ønske om vekst. Hvis man tenker «utenfor-boksen» kan løsningen faktisk være snublende nær: Ta i bruk dyktige IT-spesialister i vår nærliggende region.

2 kvinner og 2 menn i et møte som diskuterer
Expertise strategy
Nearshoring

Guide: Hvordan lykkes med nearshoring

Når du opplever utfordringer med å få tak i kvalifiserte utviklere til IT-prosjekter kan nearshoring i Polen være et reelt alternativ. I denne guiden forklarer vi hvilke ni kriterier som gir suksess hvis du velger å gå nearshore.

Mateusz Dudkiewicz: emagine promoterer meg og mitt arbeid
Consultant testimonials
Nearshoring

Mateusz Dudkiewicz, Cloud-ingeniør

Mateusz Dudkiewicz – Nearshoring-konsulent: Det er mye å si om emagine – de gir meg stabilitet og støtte i konsulentreisen, de har åpne prosesser og betaling skjer i henhold til avtalen. Og muligheten for å jobbe for skandinaviske kunder er faktisk en av de største fordelene jeg opplever.

Young and talented IT professionals outside
Expertise strategy
Nearshoring

Er Polen Europas nye Silicon Valley?

Ønsker du tilgang til topp kvalifiserte IT-konsulenter; “Look to Poland”. Med en solid IT-utdannelse har polske IT ingeniører og kodere vunnet frem, hvor 15.000 ingeniører årlig uteksamineres fra polske universiteter.

Sebastian Norling
Client cases
Nearshoring

DPOrganizer: Den nødvendige fleksibiliteten for en start-up

DPOrganizer innså raskt Polens store potensiale som nearshoringlokasjon. IT-utviklerne har gode ferdigheter, men de legger også stolthet i arbeidet. Det betyr at de leverer mer enn forventet.