Slik får du stabilitet som ny frilanskonsulent
Planlegg din nye karriere og sjekk om du kan få stabilt med oppdrag i den første perioden.
Så har du kommet dit – du vil være din egen sjef og vil gjøre en forskjell som selvstendig. Du er motivert – du har kompetansen – det er oppdrag der ute – og så skal du vurdere å ta spranget.
Men hva med stabiliteten og det praktiske? Her kommer noen viktige tips for en tryggere tilværelse som ny, selvstendig IT-konsulent.
Start forsiktig og forbered deg godt
Du har fast jobb, men vil starte for deg selv. Hvordan kommer du i gang?
Har du familie må den tas med på råd, og dere bør diskutere hvordan dere kommer gjennom oppstarten. Sett opp en enkel plan og budsjett og finn ut hvor mye du må tjene minimum. Sørg for å ha en buffer før du starter alene.
Skal du søke permisjon, kan du jobbe deltid, eller skal du si opp? Har du et godt forhold til arbeidsgiveren din kan en snakk være avklarende. Undersøk om muligheter for å jobbe mer selvstendig, eller å få en myk overgang med deltid + frilansoppgaver. Siden du er en ettertraktet spesialist, kan slike ordninger være mulig.
Begynn så å planlegge når du skal slutte. Plutselig er du inne i praktiske avgjørelser og det kan gå fort. Først skal du opprette et firma og velge selskapsform. Enkeltpersonforetak kan være din snarvei til å komme raskt i gang. Likevel anbefaler vi at du stifter et aksjeselskap, som du vil tjene på i det lange løp.
Ikke glem nettverket ditt. Du kjenner garantert en som har startet for seg selv, så hør hvordan han har kommet i gang.
Er kompetansen din etterspurt?
Du kan sjekke om det finnes oppdrag innen dine kompetanseområder hos formidlere og i jobbagenter.
På emagine.no kan du se tilgjengelige IT oppdrag.
Du bør også ta en prat med en som daglig jobber med å finne konsulenter (en sourcer) til prosjekter. De kan raskt gi deg tilbakemelding om du har riktig profil og nok erfaring, om noe bør endres i CV-en, eller hva du bør sette søkelys på.
Er du i fast jobb, kan du opprette konsulentprofil hos emagine og sette status på «I fast arbeid». Dermed kan du selv sjekke etterspørselen før du tar spranget.
Følg med på ledige oppdrag gjerne et halvt år før du kan starte. Husk at mange oppdragsgivere er villige til å vente på den riktige konsulenten.
Valget er enklere når du vet at du får oppdrag. Ved å opprette konsulentprofil hos emagine kan du raskt sjekke mulighetene og komme i gang.
Få hjelp til det praktiske
Du trenger ikke nødvendigvis en egen nettside, men en god LinkedIn-profil og en tydelig CV er viktig. Hos emagine får du også hjelp til det.
Når det gjelder pensjon kan du velge vekk det i den aller første fasen, men sjekk hva banken eller forsikringsselskapet ditt tilbyr.
Det kan være fornuftig å ha en sykeforsikring hvis du velger enkeltpersonforetak, da er du sikret ved egen sykdom. NAV har særlige sykelønnsordninger i tillegg til private selskap. Husk at forsikringer er for «worst case»-scenarier, og i starten kan du unngå slike faste utgifter.
Ikke glem å melde deg inn i foreninger, grupper og sørg for å holde deg faglig oppdatert. Livet som frilanser kan være ensomt, så delta på møter og plei ditt nettverk. Det vil garantert gi deg muligheter.
Arbeidsmarkedet
Vi har heldigvis et godt arbeidsmarked i Norge som gjør at man enkelt kan gå tilbake til fast ansettelsesforhold om nødvendig.
Og har du organisert deg godt som selvstendig, vil du også få penger ved sykdom og andre sosiale goder. Så tryggheten er der hvis du velger å bli selvstendig.
Vær tro mot din plan, og gi deg selv nok trygghet til at du tør satse. Fleksibilitet og friheten som selvstendig venter på deg når du blir din egen sjef.
Les mer:
Praktiske oppstartstips for nye konsulenter