Artikkel

An experienced consultant smiling in a meeting with two others

Category: Succeed as a Consultant

Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

Det er faktisk ikke så komplisert å komme i gang, og vi har gjort det enklere for deg. Som ny frilanser har du mange muligheter, men du møter også utfordringer. Sjekk hva som kreves og hvordan du kommer i gang.

Oppdatert 9. september 2022

Dette blogginnlegget handler om hvordan du kommer i gang som IT-konsulent. Artikkelen tar for seg følgende tema:

 

      • Det trender være selvstendig konsulent
      • Fire årsaker til å starte for seg selv som IT-konsulent
      • Hvordan lykkes som selvstendig konsulent?
      • Slik får du stabilitet som ny frilanskonsulent

Forstå hva du kan oppnå som uavhengig IT-konsulent, prosjektleder eller forretningskonsulent og hva som du bør tenke på for å lykkes.

I en oppfølgingsartikkel kan du lese om praktiske tips for å komme i gang.

Les artikkel 2: Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent


 

  Som teknisk IT-prosjektleder i faste stillinger i store deler av min karriere, har jeg lenge drømte om å bli frilanskonsulent. Nye utfordringer og ønske om å endre balansen mellom arbeid og fritid motiverte meg. For å hjelpe meg med denne overgangen falt valget på emagine. Der fikk jeg realisere drømmen min.

Niels-Erik Jørgensen

 


Vanlige spørsmål knyttet til det å starte opp som selvstendig konsulent:

Hvordan bli konsulent?

Hva er de viktigste årsakene til å starte for seg selv?

Hva motiverer IT-spesialister til å bli frilansere?

Hvordan sjekke om min IT-kompetanse er etterspurt?

Hvordan finne nye oppdrag som frilanskonsulent?

Hvordan skape forutsigbarhet som selvstendig?

Hvordan kommer jeg i gang som selvstendig?

 

Fire grunner til å starte for seg selv som IT-konsulent

Bedre økonomi, spennende oppgaver og fleksibilitet er motivasjonsfaktorer for de som planlegger å starte for seg selv.

IT-konsulenter er erfarne spesialister. De som lykkes har drivkraften, personlige egenskaper og kompetansen som skal til.

Det kan være mange årsaker til at nettopp du ønsker å starte som selvstendig. I samtale med hundrevis av frilansere som har tatt valget om å bli selvstendig, har vi samlet erfaringer. Her er noen av de viktigste årsakene for å starte for seg selv.

1. Bedre økonomi

Ikke overraskende ønsker mange å få bedre betalt når man starter for seg selv. Og selvstendige senior IT-konsulenter tjener godt. Langt de fleste mener at dette er viktigst, men det styrer sjeldent valget.

2. Kontroll på karriere

Betydningen av å ha kontroll over egen arbeidshverdag verdsettes stort. Det handler om selv å kunne velge kunder, oppdrag og kompetanse. Kort sagt, være sin egen sjef

3. Fleksibilitet

Fleksibilitet er sentralt for mange. Det omfatter hvor du jobber og når du jobber, men også hvordan du utfører jobben. Mange ønsker ikke lenger å være låst i de begrensningene en fast jobb og driftsoppgaver gir.

– Det er inspirerende å oppleve at oppdragsgiver utvikler seg med den kompetansen jeg bidrar med, forteller den erfarne IT-spesialisten som er frilans forretningsutvikler og prosjektleder.

Les Roy Johansens erfaring som selvstendig konsulent for emagine.
Roy Johansen

4. Fokuser på det du er best til

Like lite som at pengene styrer en musiker, søker en erfaren IT-konsulent kun etter inntekter. Det er utfordringene og kompetansen som betyr noe, hører vi fra IT-konsulenter som vurderer å skifte beite.

En erfaren ingeniør eller IT-prosjektleder oppgir ofte at de ønsker å jobbe med spesialistkompetanse. Fokus er på de kompetanseområdene som man kan best og vil rendyrke.

Heldigvis hjelper emagine deg med det administrative, slik at du kan gjør det som du er best til.

 

Les artikkel nr 2:

Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent

Case: Roy Johansen

Consultant Roy Johansen

Roy Johansen er digital rådgiver og forretningsutvikler

Den selvstendige konsulenten har jobbet som leder i mange år og har en ettertraktet profil og kompetanse. Tidligere har han lang erfaring fra kommunal, statlige og privat sektor, og nå tar han oppdrag via emagine.

– Det er inspirerende å oppleve at oppdragsgiver utvikler seg med den kompetansen jeg bidrar med. På den annen side kan det være utfordrende å arbeide mye alene, så jeg sørger aktivt for å pleie mitt nettverk, forteller Roy – som bor i Follo sør for Oslo.

Frihet og fleksibilitet

Din kompetanse, timing og tilgang på oppdrag er avgjørende for å lykkes som ny konsulent.

Ønsker du å starte for deg selv er kombinasjonen av god timing og riktig kompetanse viktig. Dette øker muligheten for at du lander nye oppdrag og får forutsigbarhet rundt det.

Med økende etterspørsel etter IT-kompetanse har det aldri vært bedre tidspunkt å starte egen bedrift!

Om du kaller deg frilanser, uavhengig eller selvstendig konsulent betyr mindre. Som selvstendig konsulent skal du ha næringsvirksomhet i et eget selskap, kontakte kunder, finne prosjekter og drive for deg selv. Det kan synes overveldende, derfor vil et partnerskap som med emagine være fordelaktig.

Disse faktorene gjør valget enklere.

 

Viktige faktorer for å lykkes som selvstendig

 

Kompetansebehov i Norge

Norge står overfor et kjempeløft digitalt og det er et kritisk kompetansebehov etter IT-ekspertise og erfaring både i privat og offentlig sektor. Du kan være den som kan mest om «The next big thing» og kan bruke din bakgrunn og interesser.

Konsulenten Cathrine Nagell fikk oppdrag via emagine innen GDPR – som akkurat var etterspurt i 2018 – da hun etablerte seg som konsulent:

Case: Cathrine Nagell

Cathrine Nagell

Cathrine Nagell er forretningskonsulent

– På det tidspunktet [hun startet opp som konsulent red. anm.] hadde jeg liten erfaring med compliance- og GDPR-projekter, men jeg tenkte helt omvendt. Nettopp meg, med juridisk bakgrunn og lang erfaring som direktør kunne fungere godt som interimleder, prosjektleder eller lignende, sier forretningskonsulenten.

Les om Cathrine Nagell: Fra erfaren direktør til ettertraktet forretningskonsulent.

God timing kan være viktig for å få en god start. Men viktigst er kompetanse og erfaring.

 

Er du en spesialist?

Konsulenter hentes inn fordi de er spesialister innen et område hvor kunden selv ikke har ekspertise. Og konsulenten skal løse det.

Hvilke spesialiserte IT-kompetanser har du jobbet med de siste 5 år? Ja, for skal du hevde deg i konkurransen med andre IT-eksperter må du ha fersk og relevant erfaring.

Både utviklere og prosjektledere har attraktiv kompetanse som markedet etterspør. Er den oppdatert og sertifisert har du stor mulighet for å lykkes som selvstendig IT-konsulent.

Se eksempler på en del etterspurte IT kompetanseområder.

 

Har du egenskapene som skal til?

Ikke alle som jobber med IT trives med stor variasjon og nye prosjekter. Men for dem som gjør det, er det mange fordeler og noen krav.

Du må være villig til å føye en krevende kunde og ta oppgaver som ikke alltid synes er perfekte. Samtidig skal du forsvare din faglige integritet – være rådgiver, problemløser og sparringpartner. Med andre ord; du må være nysgjerrig, ha selvtillit, vise engasjement og åpenhet.

Sjekk ut om du har det som skal til for å bli en vellykket frilanskonsulent.

Les hvilke personlighetstrekk en god prosjektleder bør ha.

Konsulent Steffen Jørgensen forteller hvorfor han valgte nettopp emagine, som har en rekke rammeavtaler og kunder – og dermed kan tilby nye oppdrag.

 


 

  ... Å være frilanser gir meg både frihet og faglige utfordringer».

Steffen Jørgensen

 


 

Tilgang på oppdrag

Med rift etter IT-kompetanse i Norge, gjør ny teknologi og nye forretningsmodeller det lettere å finne oppdrag for frilansere. Men som nystartet kan det være tungt å finne oppdragsgiverne. Da vil et fast forhold til en stabil konsulentpartner som ProData Consult hjelpe. Du får assistanse til administrative oppgaver og har en egen salgsavdeling som jobber for deg.

Når du innser hvor enkelt det er å finne oppdrag og nye kunder, endrer mye seg. Og du kan sette søkelys på å være den fagpersonen du er.

Sjekk emagines nyeste oppdrag.

Case: Steffen Jørgensen

Steffen-Jorgensen_consultant-case

Å være frilanser gir meg både frihet og faglige utfordringer

Konsulent Steffen Jørgensen forteller hvorfor han valgte nettopp emagine, som har en rekke rammeavtaler og kunder – og dermed kan tilby nye oppdrag.

Partnerskapet passer meg perfekt, fordi jeg blir synlig for hele deres portefølje av klienter. På den måten kan jeg yte høy kvalitet og sørge for at kundene blir fornøyde, i stedet for å bruke unødvendig tid på å jakte etter nye oppdrag.

I tillegg til å knytte meg til potensielle kunder, hjelper emagine meg med å finpusse CV-en min og å forberede meg til kundeintervju. Og er det noen små problemstillinger i kontrakten, sørger de for å fikse det i forhandlingene.

Tilgang på oppdrag

Med rift etter IT-kompetanse i Norge, gjør ny teknologi og nye forretningsmodeller det lettere å finne oppdrag for frilansere. Men som nystartet kan det være tungt å finne oppdragsgiverne. Da vil et fast forhold til en stabil konsulentpartner som emagine hjelpe. Du får assistanse til administrative oppgaver og har en egen salgsavdeling som jobber for deg.

Når du innser hvor enkelt det er å finne oppdrag og nye kunder, endrer mye seg. Og du kan sette søkelys på å være den fagpersonen du er.

Slik får du stabilitet som ny frilanskonsulent

Planlegg din nye karriere og sjekk om du kan få stabilt med oppdrag i den første perioden.

Så har du kommet dit – du vil være din egen sjef og vil gjøre en forskjell som selvstendig. Du er motivert – du har kompetansen – det er oppdrag der ute – og så skal du vurdere å ta spranget.

Men hva med stabiliteten og det praktiske? Her kommer noen viktige tips for en tryggere tilværelse som ny, selvstendig IT-konsulent.

 

Start forsiktig og forbered deg godt

Du har fast jobb, men vil starte for deg selv. Hvordan kommer du i gang?

Har du familie må den tas med på råd, og dere bør diskutere hvordan dere kommer gjennom oppstarten. Sett opp en enkel plan og budsjett og finn ut hvor mye du må tjene minimum. Sørg for å ha en buffer før du starter alene.

Skal du søke permisjon, kan du jobbe deltid, eller skal du si opp? Har du et godt forhold til arbeidsgiveren din kan en snakk være avklarende. Undersøk om muligheter for å jobbe mer selvstendig, eller å få en myk overgang med deltid + frilansoppgaver. Siden du er en ettertraktet spesialist, kan slike ordninger være mulig.

Begynn så å planlegge når du skal slutte. Plutselig er du inne i praktiske avgjørelser og det kan gå fort. Først skal du opprette et firma og velge selskapsform. Enkeltpersonforetak kan være din snarvei til å komme raskt i gang. Likevel anbefaler vi at du stifter et aksjeselskap, som du vil tjene på i det lange løp.

Ikke glem nettverket ditt. Du kjenner garantert en som har startet for seg selv, så hør hvordan han har kommet i gang.

 

Er kompetansen din etterspurt?

Du kan sjekke om det finnes oppdrag innen dine kompetanseområder hos formidlere og i jobbagenter.

På emagine.no kan du se tilgjengelige IT oppdrag.

Du bør også ta en prat med en som daglig jobber med å finne konsulenter (en sourcer) til prosjekter. De kan raskt gi deg tilbakemelding om du har riktig profil og nok erfaring, om noe bør endres i CV-en, eller hva du bør sette søkelys på.

Er du i fast jobb, kan du opprette konsulentprofil hos emagine og sette status på «I fast arbeid». Dermed kan du selv sjekke etterspørselen før du tar spranget.

Følg med på ledige oppdrag gjerne et halvt år før du kan starte. Husk at mange oppdragsgivere er villige til å vente på den riktige konsulenten.

Valget er enklere når du vet at du får oppdrag. Ved å opprette konsulentprofil hos emagine kan du raskt sjekke mulighetene og komme i gang.

 

Få hjelp til det praktiske

Du trenger ikke nødvendigvis en egen nettside, men en god LinkedIn-profil og en tydelig CV er viktig. Hos emagine får du også hjelp til det.

Når det gjelder pensjon kan du velge vekk det i den aller første fasen, men sjekk hva banken eller forsikringsselskapet ditt tilbyr.

Det kan være fornuftig å ha en sykeforsikring hvis du velger enkeltpersonforetak, da er du sikret ved egen sykdom. NAV har særlige sykelønnsordninger i tillegg til private selskap. Husk at forsikringer er for «worst case»-scenarier, og i starten kan du unngå slike faste utgifter.

Ikke glem å melde deg inn i foreninger, grupper og sørg for å holde deg faglig oppdatert. Livet som frilanser kan være ensomt, så delta på møter og plei ditt nettverk. Det vil garantert gi deg muligheter.

 

Arbeidsmarkedet

Vi har heldigvis et godt arbeidsmarked i Norge som gjør at man enkelt kan gå tilbake til fast ansettelsesforhold om nødvendig.

Og har du organisert deg godt som selvstendig, vil du også få penger ved sykdom og andre sosiale goder. Så tryggheten er der hvis du velger å bli selvstendig.

Vær tro mot din plan, og gi deg selv nok trygghet til at du tør satse. Fleksibilitet og friheten som selvstendig venter på deg når du blir din egen sjef.

Les mer:
Praktiske oppstartstips for nye konsulenter

 

Din sjekkliste for å komme i gang som selvstendig konsulent

Er du en ekspert og har egenskapene til å være konsulent?

Vil du være din egen sjef?

Sjekk dine motivasjoner – hva trigger deg?

Er dine kompetanser etterspurt – sjekk mulighetene i markedet.

Ta kontakt med aktuelle formidlere og konsulenthus; sjekk om det er oppdrag innen dine kompetanseområder.

Lag en plan, tidsramme og budsjett for oppstart – sett av en buffer.

I henhold til planen din: Velg selskapsform, sørg for det praktiske med en regnskapsfører.

Skaff deg en «salgsavdeling» - opprett profil hos en konsulentformidler og søk oppdrag tidlig.

Tør å ta spranget! Når skal det skje? Si opp eller ta ut permisjon.

Registrere deg som konsulent?

Ta kontakt med oss, så vil vi hjelpe deg videre på din konsulentreise. Vi lytter til deg.

Blogg

Les flere artikler

left-arrow
right-arrow

Intervjuer er på CV i et møte
Succeed as a consultant

Skriv CV som fremhever din profil og gir deg konsulentoppdrag

En god CV for forretnings og IT-konsulenter gir muligheter til spennende oppdrag. Som konsulent skal du skrive en CV som gir deg det avgjørende intervjuet. Få våre gode råd hva du må huske å inkludere i CV-en og hvordan du finner profilen din.

Kvinnelig prosjektleder leder et møte med fire engasjerte deltakere
Expertise strategy
Succeed as a consultant

Fem kjennetegn på en god IT-prosjektleder

God IT-prosjektledelse krever en bred vifte med evner til å lede prosesser og en rekke personlige egenskaper for å lykkes. Lær mer om hvilke individuelle kompetanser en god prosjektleder bør ha og praktisere.

En mann ser på laptopskjerm hvor det er intervju og flere deltakere
Succeed as a consultant

Få konsulentoppdrag: Unngå disse 4 feilene i intervjuet med kunden

Hvordan forbereder man seg til intervju for konsulentoppdrag?

Et vellykket intervju med kunden er avgjørende for å overbevise at man er den beste til oppgaven. Forstå hva du bør kunne, hvordan du forbereder deg og hvilke andre faktorer som påvirker at du får prosjektoppdraget.

Unge kvinnelig konsulent med attitude
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #2: Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent

Det behøver ikke være komplisert å starte opp. Vi gir deg svarene på det du trenger å vite om valg av selskapsform, og belyser mange av de praktiske forholdene for å bli en uavhengig konsulent og selvstendig næringsdrivende. Guide nr 2 av 2

An experienced consultant smiling in a meeting with two others
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #1: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

Er du en IT-ekspert med flere års erfaring og drømmer du om å jobbe selvstendig og være din egen sjef. Det er faktisk ikke så komplisert å komme i gang, og vi har gjort det enklere for deg. Som frilanser får du mange muligheter, men du møter også utfordringer. Sjekk hva som kreves og hvordan du kommer i gang. Guide nr 1 av 2

Illustration of a LinkedIn profile
Succeed as a consultant

LinkedIn: Slik får du profilen din til å skille seg ut

Som konsulent er LinkedIn en av de beste sosiale plattformene å markedsføre din profesjonelle profil. I dette innlegget får du noen tips og råd hvordan du bør oppdatere din LinkedIn-profil for å bli funnet for framtidige oppdrag.

Senior consultant with beard looking self assured
Succeed as a consultant

Fem personlighetstrekk som kjennetegner en god konsulent

For å oppnå suksess som konsulent bør man være støpt av et helt spesielt kaliber. Er du dyktig og selvsikker, men også ydmyk nok til å innrømme egne svakheter? Sjekk hvilke karaktertrekk du bør ha for å lykkes som konsulent.