Article

Senior consultant with beard looking self assured

Category: Succeed as a Consultant

Fem personlighetstrekk som kjennetegner en god konsulent

Hva slags stoff er en ekspert laget av?

Tilværelsen som frilanskonsulent er omskiftelig og konstant utfordrende. Så for å oppnå suksess bør man ikke kun være topp faglig, men også være støpt av et helt spesielt kaliber.

Sjekk hvilke karaktertrekk du bør ha for å lykkes som konsulent.

IT-konsulenter opererer i en verden med konstante utfordringer og endringer. På samme måte som håndverkere finpusser håndverket sitt, er det alltid aspekter du kan forbedre deg på – her er noen av personlighetstrekkene som vi har observert hos vellykkede IT-konsulenter.

1 Du er trygg på deg selv

Når du starter som konsulent i en ny organisasjon, har utstrålingen din mye å si for hvordan du kommer godt i gang hos kunden. Utstråler du, at du vet hvem du er og hva du kan – både profesjonelt og personlig – blir folk lettere dratt til deg.

Når du «hviler i deg selv» helt naturlig, er folk mer tilbøyelige til å se deg som en troverdig sparringspartner. Det gir deg automatisk ro rundt deg og arbeidet ditt. Som del av denne personligheten forstår du også når du skal sette deg i respekt, og når du bør tre tilbake.

 

2 Du viser engasjement

Du elsker det du gjør.

Og du har en positiv og smittende atferd overfor utfordringene som du og kollegaene dine skal løse. Lidenskapen du har for faget ditt, eller det prosjektet du har påtatt deg, er ikke å ta feil av. Du er heller ikke redd for å vise engasjement hele veien – fra det innledende intervjuet til prosjektet avsluttes.

Et tydelig engasjement påvirker dem du jobber sammen med, og det løfter både samarbeid og energi i teamet. Og holdningen din oser av «det kan jeg».

Det gir kunden trygghet på at dine kompetanser og evner bidrar til at du kommer helt i mål med oppdraget.

 

3 Du er selvbevisst og har selvinnsikt

De fleste som er trygge på seg selv er også mer tilbøyelige til å være selvbevisste og har selvinnsikt. Det er viktige egenskaper som frilanskonsulent. Og det er helt avgjørende at du er fortrolig med begrensningene dine, og er ærlig om dette.

Du vet altså helt nøyaktig hva dine sterke sider er, og du klarer å fremheve disse. Motsatt er du også oppmerksom på dine svake sider og du kan kompensere helt ærlig for disse.

Som en god konsulent fremstår du selvtilfreds på en ydmyk måte.

Kun på denne måten kan man få et klart inntrykk av spisskompetansene dine, og hvilken verdi du kan tilføre kunden.

Les også: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

 

Female consultant looking towards the camera

 

  Å være profesjonell handler ikke minst om å behandle teamet ditt likeverdig og ikke snakke nedlatende om andre.

 


4 Du er god til å avklare forventninger

Flere ganger i prosessen – fra jobbsøking til du starter i jobben – er det behov for å avstemme forventninger. Derfor vet du også når det er behov for å justere både dine egne, men også konsulenthusets og kundens krav og ønsker. Er du god til å avklare forventninger i hele perioden, blir det enklere å unngå konflikter.

En god konsulent kjennetegnes ved at man håndterer disse prosessene på en naturlig måte.

 

5 Du er profesjonell

En profesjonell innstilling er et gjenkjennelig karaktertrekk hos gode frilanskonsulenter. Du er proff i alt det du gjør – fra A til Å – være seg faglig, praktisk og menneskelig. Du setter deg inn i sakene, både før konsulentintervjuet, men også før du starter i et nytt prosjekt.

Kundens behov settes før egne.

Din viktigste oppgave er å skape verdi for kunden. Å være profesjonell handler ikke minst om å behandle teamet ditt likeverdig og ikke snakke nedlatende om andre.

Du sørger for at oppgavene blir levert, du gjør som du sier og er åpen for kritikk. Du kan håndtere bransjens mange krav og ha ulike «hatter» på. Det krever at du har god rolleforståelse og evner å prioritere.

På den måten etterlater du et godt inntrykk, som gjør at du blir ansett som en vellykket konsulent.

  Bli en emagineer

Se hvordan vi kan hjelpe deg til å bli en suksessfylt konsulent.

Blogg

Les flere artikler

left-arrow
right-arrow

Intervjuer er på CV i et møte
Succeed as a consultant

Skriv CV som fremhever din profil og gir deg konsulentoppdrag

En god CV for forretnings og IT-konsulenter gir muligheter til spennende oppdrag. Som konsulent skal du skrive en CV som gir deg det avgjørende intervjuet. Få våre gode råd hva du må huske å inkludere i CV-en og hvordan du finner profilen din.

Kvinnelig prosjektleder leder et møte med fire engasjerte deltakere
Expertise strategy
Succeed as a consultant

Fem kjennetegn på en god IT-prosjektleder

God IT-prosjektledelse krever en bred vifte med evner til å lede prosesser og en rekke personlige egenskaper for å lykkes. Lær mer om hvilke individuelle kompetanser en god prosjektleder bør ha og praktisere.

En mann ser på laptopskjerm hvor det er intervju og flere deltakere
Succeed as a consultant

Få konsulentoppdrag: Unngå disse 4 feilene i intervjuet med kunden

Hvordan forbereder man seg til intervju for konsulentoppdrag?

Et vellykket intervju med kunden er avgjørende for å overbevise at man er den beste til oppgaven. Forstå hva du bør kunne, hvordan du forbereder deg og hvilke andre faktorer som påvirker at du får prosjektoppdraget.

Unge kvinnelig konsulent med attitude
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #2: Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent

Det behøver ikke være komplisert å starte opp. Vi gir deg svarene på det du trenger å vite om valg av selskapsform, og belyser mange av de praktiske forholdene for å bli en uavhengig konsulent og selvstendig næringsdrivende. Guide nr 2 av 2

An experienced consultant smiling in a meeting with two others
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #1: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

Er du en IT-ekspert med flere års erfaring og drømmer du om å jobbe selvstendig og være din egen sjef. Det er faktisk ikke så komplisert å komme i gang, og vi har gjort det enklere for deg. Som frilanser får du mange muligheter, men du møter også utfordringer. Sjekk hva som kreves og hvordan du kommer i gang. Guide nr 1 av 2

Illustration of a LinkedIn profile
Succeed as a consultant

LinkedIn: Slik får du profilen din til å skille seg ut

Som konsulent er LinkedIn en av de beste sosiale plattformene å markedsføre din profesjonelle profil. I dette innlegget får du noen tips og råd hvordan du bør oppdatere din LinkedIn-profil for å bli funnet for framtidige oppdrag.

Senior consultant with beard looking self assured
Succeed as a consultant

Fem personlighetstrekk som kjennetegner en god konsulent

For å oppnå suksess som konsulent bør man være støpt av et helt spesielt kaliber. Er du dyktig og selvsikker, men også ydmyk nok til å innrømme egne svakheter? Sjekk hvilke karaktertrekk du bør ha for å lykkes som konsulent.