Artikkel

Intervjuer er på CV i et møte

Category: Succeed as a Consultant

Skriv en CV som fremhever din faglige profil og gir deg konsulentoppdrag

Hvordan lage CV for forretnings og IT-konsulenter?

En god CV er konsulentens adgangsbillett til spennende oppdrag. Som konsulent skal du utarbeide en perfekt CV som skaffer deg det avgjørende intervjuet. Her får du gode råd du må huske å inkludere i din CV når du er på jakt etter oppdrag som konsulent.

Av Claus Schack, Director of Center for Excellence  – emagine

Skriv for målgruppen

 

Kartlegg deg selv

Starten på en god CV for en konsulent starter med en tydelig definisjon på hva du er og hva du kan. Skjær inn til beinet og finn frem til kjernen i kompetansene dine.

Det er helt avgjørende at kjernen i CV-en din er basert på nylige erfaringer. Kartlegg hvilke kompetanser du er ekspert i og i hvilke roller du har utmerket deg i de siste årene.

Betyr det at du ikke kan være ekspert i noe du arbeidet med for 5-10 år siden?

Jo, det kan det nok være. Men de fleste rekrutterere nøler med å betrakte deg som spesialist hvis erfaringen din ikke er fersk og nylig. Derfor bør kjernen i CV-en være basert på de siste 3-5 år.

 

Beskriv din profil

Skjær dessuten vekk all overflødig informasjon som kan skape støy. Når du har funnet kjernen, har du også funnet profilen din. La det være ditt referansepunkt gjennom hele CV-en. Deretter handler det om å fastslå at du står trygt i rekrutteringsprosessen, slik at også personer uten din faglige kunnskap blir overbevist.

Les også: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

Hvis du klarer å definere dine hovedkompetanser og erfaringer er mye gjort: Hva du er, og hva du kan.

A recuritment meeting foru people lookin at consultants' cv

Skriv deg forbi de som vokter "dørene" og siler CV'er. Får du ikke formidlet profilen din slik at rekruttererne  forstår hva du kan, er du straks ute av kappløpet om oppdraget.

Ikke skriv for teknisk – husk «gatekeepers»

Som konsulent skal CV-en din gjennom atskillige ledd før du er klar for et oppdrag. I hvert ledd sitter det oftest personer uten samme faglige innsikt som deg. De opptrer som dørvoktere og vurderer om du skal videre i prosessen eller ikke.

kontroller at alt peker i samme retning. Hvis du har lykkes, har du en CV som henger sammen og som understøttes av data som peker i samme retning: Der alt sammen formidler det samme budskap gjennom hele CV-en.

Også der du jobber eller får oppdrag gjennom, finner du dørvoktere. Men ikke minst hos den bedriften du forsøker å få oppdraget. Får du ikke formidlet CV-en din slik at dørvokterne forstår kompetansen din, er du straks ute av kappløpet om det spennende oppdraget.

Så hvordan kan du gjøre det maksimalt for å komme gjennom den krevende prosessen?

 

Skriv CV-en din som en bevisførsel

CV-en din skal tydelig og objektivt vise dine kjernekompetanser. Som i en bevisførsel skal det være en sammenheng mellom kompetansene du påstår du har, og erfaringene du faktisk innehar. Det hele skal støtte retningen i profilen din.

Før en empirisk bevisførsel for dine kjernekompetanser i CV-en. Bruk dine data og fakta i CV-en for å angi en retning og etterlate et klart og tydelig budskap. Det etterlater mindre subjektivitet for leseren, og dermed fremstår CV-en din mer objektiv, troverdig og oppriktig.

Skriv på en enkel og forståelig måte og unngå interne uttrykk og akronymer. Bruk samme begreper og faguttrykk gjennom hele CV-en. Og være ikke redd for å sette en «tykk strek» under kjernekompetansene som preger retningen i profilen din.

 

Gjenta nøkkelord

Repetisjon er viktig for at du objektivt kan argumentere for at du er en spesialist overfor dørvokterne.

Sørg derfor at også din faglige LinkedIn-profil henger sammen med CV-en.

Husk å repetere viktige nøkkelord og kompetanser. Du kan også bruke synonymer og beslektede termer for å skape variasjon i språket. La gjerne en venn eller kollega se over og gi tips.


 

 Kontroller at alt peker i samme retning. Hvis du har lykkes, har du en CV som henger sammen og som understøttes av data som peker i samme retning: Der alt sammen formidler det samme budskap gjennom hele CV-en.

 


Bli selvstendig konsulent hos emagine

Book et møte for å gå gjennom din CV og profil.

Tre viktige deler i en konsulent-CV

En god konsulent-CV består hovedsakelig av tre byggesteiner: Et kort sammendrag, en kompetanseliste og prosjekterfaring

 

1 Resymé (sammendrag)

Etabler profilen din fra starten med et tydelig sammendrag.

Der kan du introduser din overordnede rolle, kompetanser og de faglige begreper du vil henvise til og som du fremhever gjennom hele CV-en.

Det er i resymeet at du setter retningen i din CV. Skriv en distinkt, men overordnet profiltekst og unngå lange komplekse beskrivelse. Hold det kort og kontant og skjær inn til kjernen av din faglige profil. Opp til 12-15 linjer gjør trikset – ikke mere.

 

2 Kompetanseliste

Bygg en prioritert liste som raskt fremhever dine ekspertkompetanser.

Fremhev på hvilket nivå kompetansene dine ligger, angi når du brukte dem sist og hvor mange år du har jobbet med dem. På den måten får du raskt satt opp et velordnet datasett som støtter retningen for profilen din. De kompetanseområdene som du er best på skal stå øverst.

 

3 Prosjekterfaring

Utdyp prosjekterfaringen din og start med ditt aller siste prosjekt.

Sørg for at alt støtter opp under retningen på profilen din. Det gjelder både i overskrifter og i de forklarende tekstene. Det er i prosjekterfaringen at du legger en empirisk bevisførsel for påstandene dine i resymeet og kompetanselisten.

Helt konkret bør du under prosjekterfaringen vise perioden for prosjektet, kunden/arbeidsgiveren, prosjektbeskrivelse, anvendte teknologier og den rolle du hadde.

I prosjektbeskrivelsen skal du sette søkelys på hva DU har gjort og bidratt med. Unngå generelle beskrivelser av avdelingen, eller andre ting som ikke handler om dine kompetanser. Skriv hvordan du har arbeidet med prosjektet og hvilke faglige kompetanser som ble tatt i bruk i prosjektet.

 

Avslutt med en kvalitetssjekk

Gå gjennom CV-en din til slutt.

Kryssjekk hvert avsnitt og kontroller at alt peker i samme retning. Hvis du har lykkes, har du en CV som henger sammen og som understøttes av data som peker i samme retning: Der alt sammen formidler det samme budskap gjennom hele CV-en.

Selv om ulike personer leser CV-en din, vil de komme til samme konklusjon. Det er nettopp det som er formålet med en god konsulent-CV: Konsistens og tydelig retning.

Claus Schack

Om forfatteren

Claus Schack er i dag direktør for emagines Center of Excellence - Sourcing. Han har tidligere vært Sourcing Manager i over 10 år og har hjulpet konsulenter med å lage CV som gir oppdrag.

Registrer deg for oppdrag hos emagine

Hos emagine kan du opprette din konsulentprofil på 5 minutter. Vår intuitive CV-bygger tar deg gjennom delene steg for steg. Du kan også laste opp en ferdig CV som blir databehandlet og strukturert av avanserte maskinlæringsalgoritmer.

Registrer deg: Last opp din CV og bygg din profil som konsulent

Blogg

Les flere artikler

left-arrow
right-arrow

Intervjuer er på CV i et møte
Succeed as a consultant

Skriv CV som fremhever din profil og gir deg konsulentoppdrag

En god CV for forretnings og IT-konsulenter gir muligheter til spennende oppdrag. Som konsulent skal du skrive en CV som gir deg det avgjørende intervjuet. Få våre gode råd hva du må huske å inkludere i CV-en og hvordan du finner profilen din.

Kvinnelig prosjektleder leder et møte med fire engasjerte deltakere
Expertise strategy
Succeed as a consultant

Fem kjennetegn på en god IT-prosjektleder

God IT-prosjektledelse krever en bred vifte med evner til å lede prosesser og en rekke personlige egenskaper for å lykkes. Lær mer om hvilke individuelle kompetanser en god prosjektleder bør ha og praktisere.

En mann ser på laptopskjerm hvor det er intervju og flere deltakere
Succeed as a consultant

Få konsulentoppdrag: Unngå disse 4 feilene i intervjuet med kunden

Hvordan forbereder man seg til intervju for konsulentoppdrag?

Et vellykket intervju med kunden er avgjørende for å overbevise at man er den beste til oppgaven. Forstå hva du bør kunne, hvordan du forbereder deg og hvilke andre faktorer som påvirker at du får prosjektoppdraget.

Unge kvinnelig konsulent med attitude
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #2: Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent

Det behøver ikke være komplisert å starte opp. Vi gir deg svarene på det du trenger å vite om valg av selskapsform, og belyser mange av de praktiske forholdene for å bli en uavhengig konsulent og selvstendig næringsdrivende. Guide nr 2 av 2

An experienced consultant smiling in a meeting with two others
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #1: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

Er du en IT-ekspert med flere års erfaring og drømmer du om å jobbe selvstendig og være din egen sjef. Det er faktisk ikke så komplisert å komme i gang, og vi har gjort det enklere for deg. Som frilanser får du mange muligheter, men du møter også utfordringer. Sjekk hva som kreves og hvordan du kommer i gang. Guide nr 1 av 2

Illustration of a LinkedIn profile
Succeed as a consultant

LinkedIn: Slik får du profilen din til å skille seg ut

Som konsulent er LinkedIn en av de beste sosiale plattformene å markedsføre din profesjonelle profil. I dette innlegget får du noen tips og råd hvordan du bør oppdatere din LinkedIn-profil for å bli funnet for framtidige oppdrag.

Senior consultant with beard looking self assured
Succeed as a consultant

Fem personlighetstrekk som kjennetegner en god konsulent

For å oppnå suksess som konsulent bør man være støpt av et helt spesielt kaliber. Er du dyktig og selvsikker, men også ydmyk nok til å innrømme egne svakheter? Sjekk hvilke karaktertrekk du bør ha for å lykkes som konsulent.