Artikkel

Unge kvinnelig konsulent med attitude

Category: Succeed as a consultant

Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent

Det behøver ikke være komplisert å starte opp. Vi gir deg svarene på det du trenger å vite om valg av selskapsform, og belyser mange av de praktiske forholdene for å bli en uavhengig konsulent og selvstendig næringsdrivende.

9. juli 2021, oppdatert 12. september 2022

Mange IT eksperter ønsker å drive for seg selv. Denne drømmen kan du realisere. Det krever at du har den rette motivasjonen og de personlige egenskapene. Belønningen er at du får ditt eget firma som gir deg fleksibilitet og frihet på en annen måte enn å være fast ansatt.

Denne artikkelen inngår i en serie om hvordan du kommer i gang som selvstendig IT-konsulent. I en tidligere artikkel finner du svar på hvorfor du bør gå frilans og hvordan få suksess som selvstendig IT-konsulent.

I serien tar vi deg gjennom noen interessante emner:

  • Hvorfor og hvordan starte opp som frilans IT-konsulent
  • Praktiske oppstartstips som selvstendig næringsdrivende IT-konsulent

Denne artikkelen setter fokus på alt det praktiske, slik at du lett kommer i gang når du har bestemt deg.

 

Les artikkel 1 i serien: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

 

Det har aldri vært enklere å komme i gang som selvstendig IT-konsulent!

I dag er det enkelt å starte en virksomhet og relativt lett å drive det som næringsdrivende. Flere offentlige myndigheter har nettsider som forenkler livet for næringsdrivende og hjelper deg med valgene du skal ta for å komme dit.

Å gå fra fast ansettelse til å drive for deg selv betyr at du må administrere din egen hverdag og økonomi som næringsdrivende. Det krever ryddighet og struktur, men gir deg frihet og valg av egne oppgaver, samt gode penger.

Med en erfaren konsulentpartner som emagine er det enklere å få tilgang på nye oppdrag. Vi forsøker å svare på mange av spørsmålene du har i forbindelse med å starte opp for deg selv.

 

Vanlige spørsmål om det å starte som selvstendig konsulent:

Hvordan kommer jeg i gang som selvstendig konsulent?

Hvilken selskapsform som IT-konsulent skal jeg velge?

Hva er forskjell på enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Hvor mye må jeg tjene for at det lønner seg å være selvstendig IT-konsulent?

Hva skal jeg sette av i pensjon?

Hva med forsikringer og bank for frilansere?

 

Dette skal du tenke på når du starter som selvstendig

Vi har gjort det enkelt for deg når du skal starte for deg selv. Her har vi samlet de viktigste veiledninger og guider til hva du skal tenke og huske på.

 

1. Planlegg og forbered deg godt

Det sies at forberedelse er 80 % av suksessen, og det er helt avgjørende at beslutningen om å starte for deg selv er gjennomtenkt. Du starter ikke opp for så å legge ned neste år. Det som motiverer er ønske om spennende oppdrag og fleksibilitet, og så skal man få på plass det praktiske.

Still deg spørsmål som: Hvor er du i dag? Hvor vil du? Hva koster det? Hvordan skal du komme deg dit du vil? Snakk gjerne med andre konsulenter og aktører som vil være relevante for deg.

Her er noen gode offentlige ressurser:

  • Altinn.no har en god guide for å starte bedrift.
  • Innovasjon Norge har mange nettressurser for deg som vil starte egen bedrift
  • Etablerertjenester i Oslo og Viken har gode råd (Innovasjon Norge)
  • Starte og utvikle egen bedrift (Viken fylkeskommune)
  • Sjekk også i ditt eget fylke og din kommune.

 

2. Velg et godt navn

Alle selskaper blir registrert med et foretaksnavn. Tenk etter hva du ønsker å signalisere ut i markedet med selskapet ditt. Er det kun deg som konsulent eller har du større ambisjoner? Et godt navn gjør at du kan skille deg ut.

Det er krav til navn på foretaket.

Du må også sjekke om navnet er ledig, dette gjør du på den offentlige tjenesten Navnesøk. Her finner du ut om navnet du ønsker deg er ledig som domenenavn, foretaksnavn og varemerke i ett og samme søk.

Vær obs på at det kan være vanskelig å finne et godt domenenavn som er ledig. Når du har funnet et ledig domenenavn du vil ha, så bør du registrere det med en gang.

Skal du jobbe som selvstendig konsulent betyr kanskje ikke navnet på firmaet så mye. Men det kan være lurt å ha et domenenavn som viser hva du jobber innenfor (f.eks. prosjektleder + egennavn), hvis du satser på å bli funnet via et søkeord.

 

3. Velg en organisasjonsform

For konsulenter er det som regel aksjeselskap som er relevant. Alternativet er og enkeltpersonforetak, men vi anbefaler ikke dette av flere årsaker hvis du vil ha en stabilt forhold til oppdragsgivere.

Hva skal du velge?

Organisasjonsformen har stor betydning i forhold til ansvar, risiko, skatt, rettigheter og plikter.

Er du usikker på hvilken organisasjonsform du skal velge kan du lese mer om valg av organisasjonsform på altinn.no.

Både altinn.no, Skatteetaten og Brønnøysundregisteret har gode ressurser for å gi deg råd når du skal velge det som passer deg.
80 % velger aksjeselskap

For emagines selvstendige IT frilansere i Norge velger de fleste å være selvstendig næringsdrivende i et aksjeselskap (80 %). De resterende velger seg enkeltpersonforetak.

I det siste har vi sett en liten trend at flere registrerer seg som enkeltpersonforetak. Dette er oftest best for nystartede, og er enklere og mindre krevende i en fase med mange ukjente faktorer. Senere kan man opprette et AS, hvis omsetningen tilsier at man kan leve av det og du har nok egenkapital.

 

– Aksjeselskap (AS)

Planlegger du å starte næringsvirksomhet alene eller sammen med andre? Innebærer næringsvirksomheten en økonomisk risiko? Vil du ha rettigheter som en arbeidstaker og muligheten til å bygge opp kapital i selskapet? Da kan aksjeselskap være en hensiktsmessig organisasjonsform.

Som eier og ansatt i et AS har du krav på sykepenger fra første sykedag, og du opparbeider deg rett til dagpenger ved arbeidsledighet. Er du opptatt av trygghet rundt dette, vil et aksjeselskap være det beste for deg.

Når du skal starte et aksjeselskap må du velge navn, stifte selskapet og skaffe egenkapital. Deretter skal selskapet registreres.

Les mer om hvordan starter og registrerer aksjeselskap.

 

– Enkeltpersonforetak (Enk)

Skal du starte for deg selv? Enkeltpersonforetak er ofte den enkleste måten å etablere bedrift på. Denne organisasjonsformen har noen fordeler, og noen ulemper. Den gir deg stor grad av frihet, men kan også gi betydelig risiko fordi du har personlig ansvar for økonomien og risikoen.

Du skal ha en viss inntekt for å ha næringsvirksomhet, ellers regnes det som hobbyaktivitet. Og du skal være klar over at du har dårligere sosiale rettigheter enn arbeidstakere, og sykepenger får du først fra dag 17. Men du kan sikre deg med å tegne sykeforsikring hos NAV.

Les mer om hva som kjennetegner et enkeltpersonforetak.

Les mer om hvordan du starter og registrerer enkeltpersonforetak.

 

4. Hvordan finansiere oppstarten?

En oppstart krever kapital. Riktig finansiering er med på å gjøre oppstarten og den første tiden enklere for deg.

Det er to måter å finansiere oppstarten på: Egenkapital og lån. Egenkapital kan i tillegg til penger være utstyr. Eget utstyr må verdsettes før det kan tas inn som eiendel i bedriften.

Det er viktig at du avklarer hvor mye kapital du vil trenge for å finansiere oppstarten. Trenger du å låne penger til å finansiere oppstarten krever banken/långiver normalt at du har egenkapital. Regn med minst 20-25 % egenkapital.

Er du fornuftig setter du av et månedlig sparebeløp og bygger opp din egenkapital. Dette kan være viktig i starten, slik at du har en buffer å tære på.

man sitting at night in front of a laptop working

Som næringsdrivende skal du føre regnskap og dokumentere alle kjøp og salg og føre dette i et regnskapssystem. Dette kan du få hjelp til, eller bruke av din fritid på kveldene hvis du har overskudd.

Slik får du orden i regnskap og økonomi

Som næringsdrivende skal du føre regnskap og dokumentere alle kjøp og salg og føre dette i et regnskapssystem. Dette kan du få hjelp til.

Alle som driver egen bedrift, må føre et regnskap. Det beste er å starte fra dag èn. Du kan føre ditt eget regnskap, men har du ikke kjennskap til regelverket er det en fordel å søke råd hos en regnskapsfører.

Noen viktige spørsmål når du skal starte egen bedrift:

 

Må man føre regnskap?

Ja, de aller fleste har plikt til å føre et regnskap etter bokføringsreglene (bokføringsplikt).

Svært forenklet betyr dette at du må dokumentere alle kjøp og salg og føre dette i et regnskapssystem. Regnskapet brukes som grunnlag når du skal levere skattemelding (selvangivelse) og næringsoppgave, mva-melding og eventuelt andre lovpålagte oppgaver.

I tillegg til å føre regnskap etter bokføringsreglene, har f.eks. alle aksjeselskap også regnskapsplikt. De må sende inn skattemelding, og årsregnskap til Regnskapsregisteret. Informasjon om regnskapsplikt fra Brønnøysundregistrene.

 

Må du ha regnskapsfører?

Hvis du har interesse, lyst og kunnskap, kan du vurdere å føre regnskapet selv. I det minste i en oppstartsfase. Det kan uansett være lurt å få hjelp hos en regnskapskyndig til å legge opp gode rutiner. Det store skillet kommer den dagen du får ansatte. Da skal det utbetales lønn, og du får et stort regelverk å forholde deg til.

 

Hvordan velge bokførings og regnskapssystem?

Det finnes mange gode regnskapsprogrammer på markedet. Spør andre hva de bruker og er fornøyd med. Sjekk ulike leverandører før du velger og hør med regnskapsføreren din hva hun anbefaler.

Noen systemer er enkle for å registrere regninger og faktura. Ofte kan man samarbeide med regnskapsføreren, som jevnlig ser over og gjør de nødvendige posteringer og rapporter.

 

Må jeg ha egen bankkonto?

Ikke bland privatøkonomi og bedriftens økonomi. Opprett egen bankkonto som du bruker kun til bedriften. Det koster gjerne litt ekstra, så sjekk hvilken bank som gir deg best betingelser. Hos de fleste banker kan du ha flere kontoer som privatperson. Det kan være en grei måte å starte opp på, før du oppretter en dyrere bedriftskonto.

Mange banker har egne program for nyetablerte som det kan være lurt å sjekke ut. DNB har også noen tips og råd å gi på veien for entreprenører og selvstendige.

 

Hvordan fakturerer jeg?

Ditt første salg / faktura.

Det stilles strenge krav til fakturaer, og det som kalles salgsdokumentasjon. Du må tidlig avklare hva som kreves av deg.

emagine tilbyr selfbilling – som gjør at pengene kommer automatisk på konto når du fører timer i en egen app. Dette er en av de store fordelene ved å være registrert hos en konsulentpartner.

man registrering time on his computer

Det kan synes overveldende med rapportering og regnskap. Med en forretningsfører kan det gå veldig lett. emagine har også selfbilling til konsulenter.

Dine rapporteringsplikter

Alle som driver næringsvirksomhet i Norge har plikt til å rapportere ulike forhold til det offentlige. Denne rapporteringsplikten er uavhengig om du driver stort eller smått. Selv om du driver alene må du sende inn skjemaer, som oftest innen økonomi, skatt og avgifter.

 

Hva må rapporteres?

Hva som rapporteres avhenger hvilken organisasjonsform du driver, i hvilken bransje, hva du selger og hvilke hendelser som inntreffer.

Likevel er det noen rapporteringsplikter som gjelder de aller fleste:

    • Skattemelding (tidligere kalt selvangivelse).
    • Årsregnskap. Alle aksjeselskap må i tillegg sende regnskap til Brønnøysundregistrene.
    • A-melding. Bedrifter som betaler lønn, skal hver måned levere inn a-melding.
    • Mva-melding. Merverdiavgiftspliktige skal levere mva-melding annenhver måned.
    • Aksjonærregisteroppgave – sendes inn hvert år til Skatteetatens aksjonærregister.
    • Ved gitte hendelser. Ulike hendelser som bl.a. Arbeidsulykker, salg av aksjer eller endring i bedriftens styre.

Oppgaveregisteret har oversikt hvilke opplysninger din bedrift kan bli pålagt å innrapportere til statlige myndigheter. Du finner rapporteringspliktene for ditt foretak hos Brønnøysundregistrene.

En forretningsfører kan gjøre dette i samarbeid med deg, men tar ofte godt betalt.

Selv om all rapporteringen kan synes overveldende, særlig det første året, skal du ikke gi opp av den grunn.

Som IT-konsulent vil du tjene godt og har råd til å betale en som sørger for at alt går på skinner. Bidrar du selv med enkle administrative oppgaver og har gode rutiner, vil du bli overrasket hvor enkelt det går.

 

Støtteordninger for deg som skal starte egen bedrift

Offentlige myndigheter tilbyr en rekke støtteordninger til næringsdrivende. Dette kan bl.a. være tilskudd til gründere, SkatteFUNN – skattefradragsordning og Forsknings- og kunnskapsparker.

En samlet oversikt over støtteordningene finner du på altinn.no.

Sjekk også med Innovasjon Norge, og hør med ditt fylke og i din kommune for spesielle ordninger.

 

Inntekter som selvstendig IT-konsulent

Utsiktene til gode inntekter som frilanskonsulent gjør livet enklere. Samtidig er spennende faglige oppgaver og fleksibilitet ofte viktigere i det daglige.

Utsiktene til gode inntekter som selvstendig konsulent er motiverende. Langt de fleste konsulenter mener at dette er viktigst, men det styrer sjeldent valget.

Norske IT-ansatte tjener i snitt 29,5 % mer enn gjennomsnitt for alle ansatte i Norge, viser vår statistikk fra 2021. Årslønnen er høy og de mest attraktive IT-stillinger er lønnsvinnere. Men hvor mye må du tjene for at det lønner seg å bli selvstendig, fakturerende IT-konsulent?

Dette er vanlige spørsmål om inntekt som selvstendig IT-konsulent:

  • Hva tjener man som IT-konsulent?
  • Hvor mange timer kan man fakturere som konsulent?
  • Hvor mye må man tjene for at det lønner seg å være selvstendig?
  • Hvor mye skal jeg budsjettere i første år?

Avhengig av hvor mye omkostninger du har til administrasjon (f.eks. utgifter til regnskapsfører, utstyr, kontorplass), kompetansetiltak, og sosiale utgifter som pensjon og sykeforsikringer, må konsulentinntektene være høyere enn det du har som fast ansatt. Du må gjerne legge til 20-40 prosent for at det skal lønne seg.

Meld deg på jobbagenten til Prodata Consult: Få nye IT-oppdrag sendt til din e-post

 

Fakturering som ny konsulent

Du må beregne hvor mye tid du kan fakturere, og hvor mye du vil jobbe. Det vil normalt være en dødperiode mellom oppdragene som du kan bruke til å styrke din kompetanse og ta ferie. Så legg det inn budsjettet.

En fast norm er 160 timer per måned ved fulltidsansettelse. Om du klarer å fakturere alle dine arbeidstimer er usikkert. Lag et realistisk budsjett, og sørg for at du kan leve med et minimum i oppstartsfasen. I første år vil inntektene normalt være lavere, så ta høyde for det i budsjettet.

Når du får lange og forutsigbare kontrakter med oppdragsgivere er du sikret i større grad, og kan legge av penger til stillere perioder. Lykkes du i dine første oppdrag og kompetansen din er attraktiv, kan du med erfaring tjene virkelig godt hos de riktige kundene.

Ikke glem hva som motiverer deg. Er det friheten og uavhengigheten, eller lønnen alene?

Les også: 5 personlighetstrekk som kjennetegner en god prosjektleder

Kvinnelig it konsulent

Pensjon og sykeforsikringer kan synes kjedelig, men er viktig for å skape trygghet i din nye tilværelse som konsulent.

Viktige tips for en stabil tilværelse som selvstendig

Mange administrative saker som skatt, pensjon, forsikring og sykelønn er noe du må forholde deg til som næringsdrivende. Det kan synes kjedelig, men er viktig for å skape trygghet i din nye tilværelse. Med hjelp av en forretningsfører kan du få gode råd, men de koster.

Vi har samlet disse tipsene til deg:

 

Skatt

Hvordan planlegge skatt som selvstendig næringsdrivende?

Ta utgangspunkt i ditt budsjett for å planlegge inntekt og dermed inntektsskatt, eller skatt av næringsinntekt. Forventet inntekt eller lønn skal innberettes i en forhåndsmelding, og kan oppdateres gjennom året.

Som selvstendig får du fratrekk som kostnad til inntekts ervervelse. I oppstartsperioden med investeringer vil du kunne trekke noe av på skatten.

Husk å lese nøye gjennom informasjon om lønn og inntekter fra Skatteetaten og Altinn. Dessuten bør du tidlig ha en samtale med din regnskapsfører eller revisor, for å sikre at du får de fradragene du har krav på.

Du kan også få skattefradrag på pensjonssparing. Se lengre ned i artikkelen.

  • Skatt for aksjeselskap - altinn
  • Skatt for enkeltpersonforetak - altinn
  • Personinntekt fra enkeltpersonforetak - skatteetaten

 

Pensjon

Ja, pensjon er viktig og bør planlegges så tidlig som mulig.

Som selvstendig kan du inngå avtale om privat pensjonsordning i din virksomhet (AS) eller inngå en individuell pensjonssparing (IPS).

Se nederst for nettressurser.

En annen måte er å selv investere overskudd i f.eks. fond og aksjer, og dermed ha kontroll over din egen pensjonsoppsparing.

Hos Norsk pensjon får du en samlet oversikt over dine antatte pensjonsrettigheter både i folketrygden, fra tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler. Dette er et godt utgangspunkt for å beregne dine fremtidige pensjonsinnskudd.

Vi har også hentet noen ressurser fra DNB og Storebrand, men de fleste banker og forsikringsselskap tilbyr ulike ordninger.

Som selvstendig næringsdrivende kan du innbetale og fradragsføre inntil 7 prosent av personinntekt fra næringsvirksomheten mellom 1G og 12G (i 2021: 101.351 – 1.216.212 kroner) hvert år. (G = Grunnbeløpet i folketrygden.)

Pensjonssparing for selvstendig næringsdrivende passer best for dem som har en lønn på 7,1 G eller høyere, dvs. 719.592 kroner eller høyere.

Men vær oppmerksom: Har du lønn under 7,1 G (over 755’ per 1.5.21) og sparer i dette spareproduktet vil du redusere lønnsgrunnlaget folketrygden benytter, og på den måten oppleve å få lavere pensjonsopptjening derfra.

Finansportalen fremholder at fordelen med IPS egentlig bare er utsatt skatt.

– Den reduserte skatten er i virkeligheten utsatt skatt. Utsatt skatt er riktignok en fordel for deg som forbruker, og kan ses på som et rentefritt lån.

DNB skriver:
– Individuell Pensjonssparing kan være et godt alternativ, ettersom denne pensjonssparingen gir et fradrag i alminnelig inntekt, uten å redusere grunnlaget for oppsparingen i Folketrygden.

  • https://norskpensjon.no
  • https://minpensjon.no
  • minpensjon.no: Om privat tjenestepensjon (OTP)
  • Finansportalen: Hvem tilbyr IPS
  • DNB: IPS - individuell pensjonssparing
  • DNB: Slik kan du spare til din pensjon
  • Storebrand: Innskuddspensjon for selvstendige

 

Forsikringer

Forsikring for selvstendige næringsdrivende konsulenter dreier seg først og fremst om sykdom, fødsel og helse. Skal du ha eget kontor og lokaler bør verdiene der også sikres mot innbrudd eller skade.

 

Hva trenger du som selvstendig næringsdrivende?

Forsikring er for «worst-case-scenario», og du bør prioritere at du får sykepenger hvis du blir syk.

Nav har en egen forsikringsordning for selvstendig næringsdrivende og gode nettressurser om dette.

Det er andre tilleggs-alternativer i det privat, som f.eks. sykeavbruddsforsikring, fødselspenger og helseforsikring. Sjekk med ditt forsikringsselskap, eller se om det er noen som kan tilby din virksomhet det du trenger.

 


 

Oppsummerende om praktisk hjelp

Gjør et godt forarbeide og sett opp budsjett og planer. Deretter velg en organisasjonsform som passer dine mål. Sørg for å få hjelp av en forretningsfører, hvis du ikke selv vil gjøre alt. Forsikring ved sykdom hos NAV bør være et minimum.

Når alt det administrative er på plass, og du vet at du får oppdrag via fremtidige konsulentpartnere og arbeidsgivere, er det bare å kjøre.

Ikke glem din faglighet og motivasjon i det forberedende arbeid.

Husk at du som erfaren IT-konsulent får godt betalt og kan hyre noen til å ta hånd om alt det praktiske, så får du bedre tid og overskudd til å gjøre den spennende konsulentjobben.

Har du lest denne? Fra erfaren direktør til ettertraktet forretningskonsulent


 

  Mange IT eksperter ønsker å drive for seg selv. Denne drømmen kan du realisere. Det krever at du har den rette motivasjonen og de personlige egenskapene. Belønningen er at du får ditt eget firma som gir deg fleksibilitet og frihet på en annen måte enn å være fast ansatt.

 


 Become an emagineer

Discover how we can help you become a successful consultant.

Blogg

Les flere artikler

left-arrow
right-arrow

Intervjuer er på CV i et møte
Succeed as a consultant

Skriv CV som fremhever din profil og gir deg konsulentoppdrag

En god CV for forretnings og IT-konsulenter gir muligheter til spennende oppdrag. Som konsulent skal du skrive en CV som gir deg det avgjørende intervjuet. Få våre gode råd hva du må huske å inkludere i CV-en og hvordan du finner profilen din.

Kvinnelig prosjektleder leder et møte med fire engasjerte deltakere
Expertise strategy
Succeed as a consultant

Fem kjennetegn på en god IT-prosjektleder

God IT-prosjektledelse krever en bred vifte med evner til å lede prosesser og en rekke personlige egenskaper for å lykkes. Lær mer om hvilke individuelle kompetanser en god prosjektleder bør ha og praktisere.

En mann ser på laptopskjerm hvor det er intervju og flere deltakere
Succeed as a consultant

Få konsulentoppdrag: Unngå disse 4 feilene i intervjuet med kunden

Hvordan forbereder man seg til intervju for konsulentoppdrag?

Et vellykket intervju med kunden er avgjørende for å overbevise at man er den beste til oppgaven. Forstå hva du bør kunne, hvordan du forbereder deg og hvilke andre faktorer som påvirker at du får prosjektoppdraget.

Unge kvinnelig konsulent med attitude
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #2: Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent

Det behøver ikke være komplisert å starte opp. Vi gir deg svarene på det du trenger å vite om valg av selskapsform, og belyser mange av de praktiske forholdene for å bli en uavhengig konsulent og selvstendig næringsdrivende. Guide nr 2 av 2

An experienced consultant smiling in a meeting with two others
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #1: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

Er du en IT-ekspert med flere års erfaring og drømmer du om å jobbe selvstendig og være din egen sjef. Det er faktisk ikke så komplisert å komme i gang, og vi har gjort det enklere for deg. Som frilanser får du mange muligheter, men du møter også utfordringer. Sjekk hva som kreves og hvordan du kommer i gang. Guide nr 1 av 2

Illustration of a LinkedIn profile
Succeed as a consultant

LinkedIn: Slik får du profilen din til å skille seg ut

Som konsulent er LinkedIn en av de beste sosiale plattformene å markedsføre din profesjonelle profil. I dette innlegget får du noen tips og råd hvordan du bør oppdatere din LinkedIn-profil for å bli funnet for framtidige oppdrag.

Senior consultant with beard looking self assured
Succeed as a consultant

Fem personlighetstrekk som kjennetegner en god konsulent

For å oppnå suksess som konsulent bør man være støpt av et helt spesielt kaliber. Er du dyktig og selvsikker, men også ydmyk nok til å innrømme egne svakheter? Sjekk hvilke karaktertrekk du bør ha for å lykkes som konsulent.