Mange IT eksperter ønsker å drive for seg selv. Denne drømmen kan du realisere. Det krever at du har den rette motivasjonen og de personlige egenskapene. Belønningen er at du får ditt eget firma som gir deg fleksibilitet og frihet på en annen måte enn å være fast ansatt.
Denne artikkelen inngår i en serie om hvordan du kommer i gang som selvstendig IT-konsulent. I en tidligere artikkel finner du svar på hvorfor du bør gå frilans og hvordan få suksess som selvstendig IT-konsulent.
I serien tar vi deg gjennom noen interessante emner:
- Hvorfor og hvordan starte opp som frilans IT-konsulent
- Praktiske oppstartstips som selvstendig næringsdrivende IT-konsulent
Denne artikkelen setter fokus på alt det praktiske, slik at du lett kommer i gang når du har bestemt deg.
Les artikkel 1 i serien: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?
Det har aldri vært enklere å komme i gang som selvstendig IT-konsulent!
I dag er det enkelt å starte en virksomhet og relativt lett å drive det som næringsdrivende. Flere offentlige myndigheter har nettsider som forenkler livet for næringsdrivende og hjelper deg med valgene du skal ta for å komme dit.
Å gå fra fast ansettelse til å drive for deg selv betyr at du må administrere din egen hverdag og økonomi som næringsdrivende. Det krever ryddighet og struktur, men gir deg frihet og valg av egne oppgaver, samt gode penger.
Med en erfaren konsulentpartner som emagine er det enklere å få tilgang på nye oppdrag. Vi forsøker å svare på mange av spørsmålene du har i forbindelse med å starte opp for deg selv.
Vanlige spørsmål om det å starte som selvstendig konsulent:
Hvordan kommer jeg i gang som selvstendig konsulent?
Hvilken selskapsform som IT-konsulent skal jeg velge?
Hva er forskjell på enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?
Hvor mye må jeg tjene for at det lønner seg å være selvstendig IT-konsulent?
Hva skal jeg sette av i pensjon?
Hva med forsikringer og bank for frilansere?
Dette skal du tenke på når du starter som selvstendig
Vi har gjort det enkelt for deg når du skal starte for deg selv. Her har vi samlet de viktigste veiledninger og guider til hva du skal tenke og huske på.
1. Planlegg og forbered deg godt
Det sies at forberedelse er 80 % av suksessen, og det er helt avgjørende at beslutningen om å starte for deg selv er gjennomtenkt. Du starter ikke opp for så å legge ned neste år. Det som motiverer er ønske om spennende oppdrag og fleksibilitet, og så skal man få på plass det praktiske.
Still deg spørsmål som: Hvor er du i dag? Hvor vil du? Hva koster det? Hvordan skal du komme deg dit du vil? Snakk gjerne med andre konsulenter og aktører som vil være relevante for deg.
Her er noen gode offentlige ressurser:
- Altinn.no har en god guide for å starte bedrift.
- Innovasjon Norge har mange nettressurser for deg som vil starte egen bedrift
- Etablerertjenester i Oslo og Viken har gode råd (Innovasjon Norge)
- Starte og utvikle egen bedrift (Viken fylkeskommune)
- Sjekk også i ditt eget fylke og din kommune.
2. Velg et godt navn
Alle selskaper blir registrert med et foretaksnavn. Tenk etter hva du ønsker å signalisere ut i markedet med selskapet ditt. Er det kun deg som konsulent eller har du større ambisjoner? Et godt navn gjør at du kan skille deg ut.
Det er krav til navn på foretaket.
Du må også sjekke om navnet er ledig, dette gjør du på den offentlige tjenesten Navnesøk. Her finner du ut om navnet du ønsker deg er ledig som domenenavn, foretaksnavn og varemerke i ett og samme søk.
Vær obs på at det kan være vanskelig å finne et godt domenenavn som er ledig. Når du har funnet et ledig domenenavn du vil ha, så bør du registrere det med en gang.
Skal du jobbe som selvstendig konsulent betyr kanskje ikke navnet på firmaet så mye. Men det kan være lurt å ha et domenenavn som viser hva du jobber innenfor (f.eks. prosjektleder + egennavn), hvis du satser på å bli funnet via et søkeord.
3. Velg en organisasjonsform
For konsulenter er det som regel aksjeselskap som er relevant. Alternativet er og enkeltpersonforetak, men vi anbefaler ikke dette av flere årsaker hvis du vil ha en stabilt forhold til oppdragsgivere.
Hva skal du velge?
Organisasjonsformen har stor betydning i forhold til ansvar, risiko, skatt, rettigheter og plikter.
Er du usikker på hvilken organisasjonsform du skal velge kan du lese mer om valg av organisasjonsform på altinn.no.
Både altinn.no, Skatteetaten og Brønnøysundregisteret har gode ressurser for å gi deg råd når du skal velge det som passer deg.
80 % velger aksjeselskap
For emagines selvstendige IT frilansere i Norge velger de fleste å være selvstendig næringsdrivende i et aksjeselskap (80 %). De resterende velger seg enkeltpersonforetak.
I det siste har vi sett en liten trend at flere registrerer seg som enkeltpersonforetak. Dette er oftest best for nystartede, og er enklere og mindre krevende i en fase med mange ukjente faktorer. Senere kan man opprette et AS, hvis omsetningen tilsier at man kan leve av det og du har nok egenkapital.
– Aksjeselskap (AS)
Planlegger du å starte næringsvirksomhet alene eller sammen med andre? Innebærer næringsvirksomheten en økonomisk risiko? Vil du ha rettigheter som en arbeidstaker og muligheten til å bygge opp kapital i selskapet? Da kan aksjeselskap være en hensiktsmessig organisasjonsform.
Som eier og ansatt i et AS har du krav på sykepenger fra første sykedag, og du opparbeider deg rett til dagpenger ved arbeidsledighet. Er du opptatt av trygghet rundt dette, vil et aksjeselskap være det beste for deg.
Når du skal starte et aksjeselskap må du velge navn, stifte selskapet og skaffe egenkapital. Deretter skal selskapet registreres.
Les mer om hvordan starter og registrerer aksjeselskap.
– Enkeltpersonforetak (Enk)
Skal du starte for deg selv? Enkeltpersonforetak er ofte den enkleste måten å etablere bedrift på. Denne organisasjonsformen har noen fordeler, og noen ulemper. Den gir deg stor grad av frihet, men kan også gi betydelig risiko fordi du har personlig ansvar for økonomien og risikoen.
Du skal ha en viss inntekt for å ha næringsvirksomhet, ellers regnes det som hobbyaktivitet. Og du skal være klar over at du har dårligere sosiale rettigheter enn arbeidstakere, og sykepenger får du først fra dag 17. Men du kan sikre deg med å tegne sykeforsikring hos NAV.
Les mer om hva som kjennetegner et enkeltpersonforetak.
Les mer om hvordan du starter og registrerer enkeltpersonforetak.
4. Hvordan finansiere oppstarten?
En oppstart krever kapital. Riktig finansiering er med på å gjøre oppstarten og den første tiden enklere for deg.
Det er to måter å finansiere oppstarten på: Egenkapital og lån. Egenkapital kan i tillegg til penger være utstyr. Eget utstyr må verdsettes før det kan tas inn som eiendel i bedriften.
Det er viktig at du avklarer hvor mye kapital du vil trenge for å finansiere oppstarten. Trenger du å låne penger til å finansiere oppstarten krever banken/långiver normalt at du har egenkapital. Regn med minst 20-25 % egenkapital.
Er du fornuftig setter du av et månedlig sparebeløp og bygger opp din egenkapital. Dette kan være viktig i starten, slik at du har en buffer å tære på.