Intervju

Øivind Skjeggestad smiler ute foran kontorbygninger

Category: Expert story

ERP-konsulenten: Jeg forenkler hverdagen for folk flest

Som løsningsarkitekt og forretningskonsulent forteller Øivind Skjeggestad om ERP-faget, at gode menneskelige evner hjelper ham som konsulent, og at tillit og integritet er avgjørende. Han mener at balanse i livet er viktig også for en spesialist som jobber med kunder.

Oslo, 3. oktober 2022

Øivind Skjeggestad er ERP-ekspert og har jobbet en årrekke med konsulentoppdrag via emagine bl.a. som Enterprise og Solution Architect. Allerede under siviløkonomstudiene ble han interessert i ERP-faget, som ligger i skjæringspunktet mellom økonomi og teknologi.

 

ERP som forbedrer prosesser med blomster og bæreposer

Overraskende nok har blomster vært den største faglige utfordringen Øivind Skjeggestad har møtt i konsulentkarrieren som ERP-spesialist.

– Blomster er en veldig annerledes bransje med logistikken og kostnadsdriverne – det er ekstreme ferskvarer der vi må få blomstene fra dyrkeren i Holland til butikken i Oslo på 24 timer. For å sette meg inn i den bransjen og forstå hvordan det skulle gå til, måtte jeg virkelig vri huet – en god del ganger, ler Øivind Skjeggestad.

– En av kundene ville i tillegg ha systemstøtte for å kjøpe blomstene på børsen i Holland, der de laget kalkyler ut fra den teoretiske prisen før blomstene var solgt … så det var komplekse greier.

Det er komplekse greier.

Skjeggestad er virksomhetsarkitekt og forretningskonsulent, ekspert på prosessoptimalisering, ERP og systemdesign. Med 20 års erfaring og svært bred kompetanse kan han trygt kalle seg en erfaren ekspert.

 

Ekspert med forklaringsproblemer

– Jeg sliter litt med å forklare jobben min på fest. Men kort fortalt hjelper jeg større bedrifter å få systemstøtte for alle sine operasjoner, forklarer han.

Skjeggestad er seniorkonsulent og ekspert på Infor M3, et av verdens mest brukte ERP-system, som kan implementeres i de fleste bransjer og bedrifter. Han holder også kurs for å lære opp andre i systemet.

Øivind Skjeggestad sitter på en benk

Skjeggestad er virksomhetsarkitekt og forretningskonsulent, ekspert på prosessoptimalisering, ERP og systemdesign. Han tar konsulentoppdrag via emagine.

Hva er ERP – Enterprise Resource Planning?

Enterprise Resource Planning kan også betegnes som ressursplanleggingssystem eller virksomhetsstyringssystem, og er avansert programvare som støtter opp om ulike områder innen en bedrift.

Les mer på WIKIPEDIA.

Det er bygget inn økonomiske vurderinger i systemet, så bedriften får støtte for alle sine operasjoner.

Skjeggestad forklarer:

 


 

  Dersom en butikk eller kjede selger en TV vil det registreres i systemet, men det vil også vise hva neste steg er: Skal man bestille en ny TV til butikken, eller fem TV-er som tilsvarer en pall og er enklere å frakte. Hva lønner seg?

 


Dette er kun et enkelt eksempel på svært komplekse systemer, som håndterer alt fra lager, logistikk og salg – samt sesongvariasjoner og kampanjer.

Alle bedrifter er ulike, og har dermed ulike parametere for planlegging, variabler og vurderinger. Skjeggestad bistår bedriftene med å sette opp og tilpasse systemet så det fungerer best mulig for den enkelte bedrift og bransje.

God kommunikasjon er viktig

«Kjernesystemet» hans er på plass etter tjue år i bransjen, men det er fortsatt mye å lære synes Skjeggestad.

– Alle bransjer og bedrifter er ulike. Når jeg kommer inn som konsulent er det viktig at vi lærer oss “samme språk” og skaper en kultur der vi gjør hverandre gode. Godt arbeidsmiljø og samarbeid gjør at vi har det gøy og det kommer det gode løsninger ut av. Det har hendt at det er dårlig kjemi, men da får man bare kutte, forteller den erfarne konsulenten.

Faglig tyngde er bare en del av det å lykkes som konsulent. Og siden hver bedrift har sin egen kultur, fremhever Skjeggestad at konsulenten må ha menneskekunnskap og sosiale evner også.

Les også:

Fem kjennetegn på en god prosjektleder


 

  Når jeg kommer inn som konsulent er det viktig at vi lærer oss “samme språk” og skaper en kultur der vi gjør hverandre gode. Godt arbeidsmiljø og samarbeid gjør at vi har det gøy og det kommer det gode løsninger ut av.

Øivind Skjeggestad

 


Gamle systemer – større ambisjoner

Skjeggestad er utdannet siviløkonom. Han hørte første gang om ERP på en bedriftspresentasjon under studiene og ble interessert i fagområdet.

– Da jeg begynte, rett ut fra studiene, kunne jeg ikke opp-ned på data! forteller Skjeggestad: Det var også en annen tid, i 2001 måtte vi ringe opp kundens system på Telnett, det er enklere med VPN som vi bruker i dag.

Men mange bedrifter har fortsatt gamle systemer.

– Noen ganger kommer man som konsulent til bedrifter, store bedrifter, med flott resepsjon og alt på stell. Og så tar de fram ERP systemet – et skranglete og gammelt system fra 1996, ler Skjeggestad.

– Altså, slike gamle systemer går jo aldri ned og mange klarer seg med det. Men mange bedrifter har større ambisjoner enn å “skrangle videre”, forklarer han. Og det er der jeg som ekstern konsulent med lang erfaring kan bidra med kunnskapsoverføring og utfordre oppdragsgiveren.

– Jeg har stort sett vært fullbooket siden jeg startet opp som selvstendig konsulent, og det sier vel sitt, smiler Skjeggestad.

 

Bæreposer som faglig utfordring

I løpet av en lang og innholdsrik karriere har Skjeggestad vært med på mye. Og lite – for mange av forbedringene og optimaliseringen handler om å gjøre hverdagen enklere og bedre.

– Et større prosjekt jeg hadde var å lage systemstøtte for å konfigurere bæreposer, altså plastposer. Bredde, høyde, håndtak – alt skulle kunne konfigureres. Det var et omfattende og spennende prosjekt, og fortsatt sjekker jeg plastposer for selskapets signatur på undersiden av posene.

Og ja, det er gøy å se arbeidet sitt der ute i folks hverdag, forteller han ivrig.

ERP-konsulent Øivind Skjeggestad forklarer om sitt fag

ERP-konsulenten Øivind Skjeggestad fremhever at konsulenten bør ha menneskekunnskap og sosiale evner, i tillegg til faglig ballast, for å lykkes. Og han fryder seg når han ser praktiske resultater av kompetansen hans virker i hverdagen.

Tillit og integritet

Skjeggestad velger gjerne konsulentoppdrag som er utfordrende.

– Kundene vet ofte selv hva de vil. Min rolle er å vise hva som er mulig og hvordan. Og det beste er når jeg kan levere mer enn det kunden har sett for seg.

Som ekstern konsulent kommer Skjeggestad inn og har et annet blikk, og hvor han må forholde seg til ulike beslutningstagere og interessenter. Det gjør at han har oppgaver som gir både dybde og bredde.

Hva er det viktigste en kunde kan gjøre for å legge til rette for et godt samarbeid?

– Gi meg informasjon og tillit, de to henger tydelig sammen, forklarer Skjeggestad. Som konsulent trenger man tilgang til mye informasjon; alt fra regnskap, tall, strategi – og ofte er det sensitiv informasjon så man må være veldig ryddig, mener Skjeggestad.

– Tillit og integritet er helt nødvendig når man jobber som konsulent, uten det får man ikke levert godt. Den type tillit må man opparbeide seg – og jeg har kunder jeg har jobbet med i 15 år, forklarer han.

Men hvorfor startet han som selvstendig konsulent?

 

Viktig med balanse i hverdagen

Han hadde tenkt på å gå fra fast ansatt til selvstendig en stund. Så fikk han tilbud om å ta over familiegården utenfor Larvik, siden de to eldre søsknene ikke hadde mulighet. Å kombinere gårdsdrift med konsulentvirksomhet virket som en god plan.

Det fungerer veldig fint, sier Skjeggestad og utdyper:

– Som selvstendig konsulent styrer jeg mye av tiden min selv. I mai satte jeg potet, og jeg har et lite eksperiment gående med søtpotet! Det er jo ikke så lett å få til i Norge, men jeg prøver.

– Balanse mellom jobb og fritid viktig; jeg har to sønner jeg prioriterer, jeg er sosial, jeg går på ski og spiller nok mer golf enn de fleste. Å ha balanse er viktig for å levere godt til kunder, sier ERP-konsulenten med 20 års erfaring.

 

emagine er en god samarbeidspartner

For tiden jobber Skjeggestad med et prosjekt i byggebransjen som konsulent for emagine med sitt eget AS.

– emagine er gode på oppfølging og har mekanismer som sørger for at samarbeidet blir bra, det setter jeg stor pris på. De har jo også dyktige konsulenter innen svært mange fagfelt, og jeg opplever at de er en god samarbeidspartner, avslutter Øivind Skjeggestad.

 



Hvordan bli frilanskonsulent?

Forstå hva du kan oppnå som uavhengig IT-konsulent, prosjektleder eller forretningskonsulent og hva som du bør tenke på for å lykkes.

 


Seniorkonsulent Øivind Skjeggestad spaserer ute
Konsulent Øivind Skjeggestad

Øivind Skjeggestad jobber innenfor ekspertiseområdet ERP som spesialitet siden 2001. Han er løsningsarkitekt og forretningskonsulent og er en ledende ekspert i systemet Infor M3 (Movex).

Som seniorkonsulent innenfor Business Process Management (BPM), prosessoptimalisering og systemdesign har han dyp kunnskap og erfaring med prosesser for «inbound-, internal- and outbound» logistisk prosessflyt.

Han har 20 års faglig erfaring innen sine ekspertiseområder og holder også kurs for å lære opp andre i systemet Infor M3 (Movex).

Øivind Skjeggestad har vært tilknyttet emagine en årrekke.

Blogg

Les flere artikler

left-arrow
right-arrow

Intervjuer er på CV i et møte
Succeed as a consultant

Skriv CV som fremhever din profil og gir deg konsulentoppdrag

En god CV for forretnings og IT-konsulenter gir muligheter til spennende oppdrag. Som konsulent skal du skrive en CV som gir deg det avgjørende intervjuet. Få våre gode råd hva du må huske å inkludere i CV-en og hvordan du finner profilen din.

Kvinnelig prosjektleder leder et møte med fire engasjerte deltakere
Expertise strategy
Succeed as a consultant

Fem kjennetegn på en god IT-prosjektleder

God IT-prosjektledelse krever en bred vifte med evner til å lede prosesser og en rekke personlige egenskaper for å lykkes. Lær mer om hvilke individuelle kompetanser en god prosjektleder bør ha og praktisere.

En mann ser på laptopskjerm hvor det er intervju og flere deltakere
Succeed as a consultant

Få konsulentoppdrag: Unngå disse 4 feilene i intervjuet med kunden

Hvordan forbereder man seg til intervju for konsulentoppdrag?

Et vellykket intervju med kunden er avgjørende for å overbevise at man er den beste til oppgaven. Forstå hva du bør kunne, hvordan du forbereder deg og hvilke andre faktorer som påvirker at du får prosjektoppdraget.

Unge kvinnelig konsulent med attitude
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #2: Praktiske oppstartstips som selvstendig IT-konsulent

Det behøver ikke være komplisert å starte opp. Vi gir deg svarene på det du trenger å vite om valg av selskapsform, og belyser mange av de praktiske forholdene for å bli en uavhengig konsulent og selvstendig næringsdrivende. Guide nr 2 av 2

An experienced consultant smiling in a meeting with two others
Succeed as a consultant

Bli IT-konsulent #1: Hvordan starte som selvstendig IT-konsulent?

Er du en IT-ekspert med flere års erfaring og drømmer du om å jobbe selvstendig og være din egen sjef. Det er faktisk ikke så komplisert å komme i gang, og vi har gjort det enklere for deg. Som frilanser får du mange muligheter, men du møter også utfordringer. Sjekk hva som kreves og hvordan du kommer i gang. Guide nr 1 av 2

Illustration of a LinkedIn profile
Succeed as a consultant

LinkedIn: Slik får du profilen din til å skille seg ut

Som konsulent er LinkedIn en av de beste sosiale plattformene å markedsføre din profesjonelle profil. I dette innlegget får du noen tips og råd hvordan du bør oppdatere din LinkedIn-profil for å bli funnet for framtidige oppdrag.

Senior consultant with beard looking self assured
Succeed as a consultant

Fem personlighetstrekk som kjennetegner en god konsulent

For å oppnå suksess som konsulent bør man være støpt av et helt spesielt kaliber. Er du dyktig og selvsikker, men også ydmyk nok til å innrømme egne svakheter? Sjekk hvilke karaktertrekk du bør ha for å lykkes som konsulent.